Skip to main content

Talk of the market: Οι τράπεζες ρυθμίζουν το κλίμα

Μικτή εικόνα στις πρώτες ώρες συναλλαγών στα χρηματιστήρια μετά τη βελτίωση του κλίματος χθες, σκηνικό που ευνόησε τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας με κέρδη 0,84%, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 84 εκατ. ευρώ από τα 98 εκατ. ευρώ της Τετάρτης. Σήμερα άνοιξε με τις τράπεζες να δημιουργούν πιέσεις.

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων.

Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2×200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα. Θα καλυφθεί έτσι το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι ακριβές και ρυπογόνες.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων Ρουμάνικου ρίσκου, συνολικής λογιστικής αξίας 174 εκατ. ευρώ (περίπου 102 εκατ. ευρώ διασφαλιστική αξία ακινήτων) προς την Bain Capital Credit. H συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της τράπεζας. 

Η ElvalHalcor και η θυγατρική της Fitco αποφάσισαν την έναρξη προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Προέβησαν στη σύνταξη σχεδίου συγχώνευσης με ημερομηνία 19.5.2021. Ο εταιρικός μετασχηματισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο του 2021.

Ολοκληρώθηκε η επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δαπανών παγίων και κεφαλαίου κίνησης συνεργατών/προμηθευτών) της Αττικά Πολυκαταστήματα στο attica City Link για την επέκταση κατά 4.000 τ.μ με επανασχεδιασμό του 3ου και 4ου ορόφου. Η συνολική έκταση του attica City Link διαμορφώνεται πλέον στα 30.000 τ.μ., μέγεθος που το καθιστά το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ελλάδα. Η επέκταση αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, που έλαβε την σχετική απόφαση πέρυσι κόντρα στις προκλήσεις της πανδημίας ενώ η επένδυση εγκαινιάστηκε με την επανεκκίνηση της αγοράς. 

Μονοψήφιο ρυθμό πτώσης, που διαμορφώθηκε σε 8%, εμφάνισαν το 2020 οι πωλήσεις του δικτύου McDonald’s στην Ελλάδα, καθώς οι υπηρεσίες McDelivery και McDrive αντιστάθμισαν σε ένα βαθμό τις πιέσεις από τα περιοριστικά μέτρα, που κράτησαν κλειστά για αρκετούς μήνες τα καταστήματα της αλυσίδας. Πρόκειται για στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Premier Capital plc, Developmental Licencee του αμερικανικού σήματος σε έξι ευρωπαϊκές αγορές με έδρα τη Μάλτα. 

Συνολική χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του 2021, αναμένεται να λάβουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Endeavor, οι εταιρείες που συμμετείχαν στο πανευρωπαϊκό επενδυτικό roadshow που διοργάνωσε η εταιρεία στα μέσα Μαΐου. Συνολικά 29 εταιρείες και 18 επενδυτές συμμετείχαν σε 100 speed-dating sessions.

Ενέργειες δρομολογεί η Κέκροψ σε συνέχεια της απόφασης του Αρείου Πάγου για την διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού (γνωστή ως περιοχή “Λατομείου”). Προηγήθηκε ένσταση από την εταιρεία για καταχρηστική άσκηση της αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για διεκδίκηση της κυριότητας του ακινήτου.

Σε συνέχεια της προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την εταιρεία OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ιασώ κατόπιν νέων αγορών μετοχών η πρώτη και τα πρόσωπα που λειτουργούν συντονισμένα ελέγχουν περίπου 91,80% της εταιρείας.

Στη δημόσια πρόταση της Newsphone η Αncostar απέκτησε επιπλέον μετοχές αυξάνοντας μαζί με τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα  τον έλεγχο στην εταιρεία σε περίπου 89,94%.

Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στο Υδατοδρομίου Ίου και ξεκίνησε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Η άδεια ίδρυσης θα ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου, το οποίο είχε ορίσει ως ανάδοχο για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, την εταιρεία “Ελληνικά Υδατοδρόμια”. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα δημιουργηθούν τριάντα υδατοδρόμια σε νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

naftemporiki.gr