Skip to main content

Η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο έδωσε ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Με άνοδο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων, με τα στοιχεία που έδειξαν υποτονική ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Ιούνιο να παρακινούν τους επενδυτές να μετακινηθούν από την ασφάλεια των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της Markit τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στις 52,1 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 51,8 μονάδες του Μαΐου, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε poll του Reuters που προέβλεπαν ο δείκτης να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο δεν ήταν αρκετά για να μεταβάλουν τη διάχυτη αίσθηση στους επενδυτικούς κύκλους, ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία τους οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης να καταγράψουν άνοδο κατά 2 με 3 μονάδες βάσης.

Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους συνέπλευσαν με αυτούς της Ευρωζώνης (σε αντίθεση με την Τετάρτη, που πήγαν κόντρα στην ανοδική τάση των ευρωπαϊκών ομολόγων), καταγράφοντας άνοδο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,56%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 283 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ομολόγου με λήξη το 2024, που ήταν αυτό που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα με 17 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε στο 1,44%, ενώ η απόδοση του βραχυπρόθεσμου τίτλου λήξης 2022 ανέβηκε στο 1,10% και του 7ετούς στο 1,82%.

Στην ΗΔΑΤ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Στην Ευρωζώνη οι αποδόσεις στην πλειοψηφία τους ανέβηκαν 2 με 3 μονάδες βάσης, παραμένοντας κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Το 10ετίας της Ιταλίας προσπάθησε να κρατήσει αντιστάσεις, με την απόδοσή του να υποχωρεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά τελικά να ανεβαίνει στο 2,16%. Το αντίστοιχο της Αυστρίας επέστρεψε οριακά σε θετικό πρόσημο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 0,002%, ενώ το 10ετές της Γερμανίας έκλεισε στο -0,28%.