Skip to main content

Γερμανικός Τύπος: Τώρα συγκρούονται μεταξύ τους οι πιστωτές της Αθήνας

Στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των ελληνικών προτάσεων, στο παρά πέντε της συμφωνίας, αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Suddeutsche Zeitung

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της Ε.Ε. επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, σημειώνει το Ταμείο.

Από την άλλη ευρωπαϊκοί κύκλοι επικρίνουν σφοδρά το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο παίζει με τη φωτιά. Ένα άλλο μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «επικίνδυνη».

Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει από την πλευρά της η Die Welt.

Όμως καθώς φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές του Ταμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων.

Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα. Όπως επεσήμανε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών.

Πηγή: ΑΜΠΕ