Skip to main content

Απογειώθηκαν οι αγορές λόγω Fed και… εντάσεων

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Ένα συγχρονισμένο ράλι σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα πυροδότησε το σήμα που έστειλε η Federal Reserve για μία πιθανή μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αλλά και η πεποίθηση ότι η ΕΚΤ δεν θα αργήσει να ακολουθήσει. Ο S&P 500 στη Wall Street εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ σήμερα, τα ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους να βυθίζονται, ενώ στο «πάρτι» συμμετείχαν χρυσός και πετρέλαιο, με τις τιμές τους να κάνουν άλμα. 

Λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς, βρέθηκε να ενισχύεται 0,9% στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 2.954,33, με τους κλάδους τεχνολογίας και ενέργειας να παρουσιάζουν τις καλύτερες, με διαφορά, επιδόσεις. Άνοδο της τάξης του 1% παρουσιάζει και ο Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά, χάρη σε ένα μίνι ράλι των Caterpillar και Exxon Mobil. Στο + 1,1% και ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Κέρδη και στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να ενισχύεται 0,6%. 

Οι επενδυτές επικροτούν την ετοιμότητα των κεντρικών τραπεζών να δράσουν και πάλι με αποφασιστικά βήματα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν φοβούνται τις οξύτατες εμπορικές αντιπαραθέσεις και τις συνεχείς γεωπολιτικές εντάσεις. Έτσι σπεύδουν και προς τα καταφύγια. Σήμερα η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε στα 1.970 δολάρια η ουγκιά, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, ενώ τα ομόλογα συνέχισαν έως και νωρίς το απόγευμα το ράλι τους. Οι αποδόσεις αμερικανικών και ιαπωνικών υποχώρησαν προς στιγμήν σε χαμηλά τριετίας.  

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατρακύλησε το πρωί έως και το 2,38%, μειωμένη κατά 10 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και κατά σχεδόν 200 μονάδες από τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν πριν από ένα χρόνο. Στις 17:00  το απόγευμα το κλίμα είχε αλλάξει άρδην με την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 2,56% αυξημένη κατά 8 μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Και πάλι όμως τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι φέτος εκείνα με την καλύτερη επίδοση στη ζώνη του ευρώ. 

Δεν είναι όμως μόνο τα μακροοικονομοικά δεδομένα και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, που οδηγούν τις επιλογές των επενδυτών. Όλοι έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα και στη Μέση Ανατολή, όπου η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Τεχεράνης χτυπάει κόκκινο και οι φόβοι για τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ- την πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία του πλανήτη- εντείνονται. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έκαναν σήμερα άλμα 3%, με το μπρεντ πάνω από τα 63 δολάρια και το αμερικανικό αργό πάνω από τα 55 δολάρια. Το ράλι αυτό επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο για επιστροφή των τιμών ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι. 

naftemporiki.gr