Του Κώστα Ιωαννίδη
Η ανεξαρτησία της αγοράς έναντι του διεθνούς κλίματος μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα γιατί οι εξελίξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ευνοούν τη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο. Τα κριτήρια των επαγγελματιών στις επενδύσεις ανά τον κόσμο, έχουν απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά. Έχουν να κάνουν, σχεδόν αποκλειστικά, με την νομισματική πολιτική και την επίδραση της πολιτικής γενικά στην οικονομική δραστηριότητα. Οι θεσμικοί εστιάζουν την προσοχή τους στα επιτόκια της Fed, προσδοκώντας χαλάρωση. Ως προς τον εμπορικό πόλεμο, που απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη με επιβράδυνση, οι θεσμικοί άρχισαν ξανά να ελπίζουν.
Σήμερα οι αγορές παγκόσμια θα κινηθούν ανοδικά αφού από το πρωί ο παγκόσμιος δείκτης χρηματιστηριακών αγορών αυξήθηκε, το δολάριο υποχώρησε και οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια υποχώρησαν. Παράλληλα η απόδοση των 10 ετών ΗΠΑ έπεσε κάτω από το 2%, αφούη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ένευσε προς πιθανές περικοπές των επιτοκίων αργότερα φέτος. Τα σημάδια ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από έξι εβδομάδες άλλαξε επίσης την αίσθηση των επενδυτών έναντι του επενδυτικού κινδύνου.
Η ενθυλάκωση κερδών μετά το ράλι του τραπεζικού κλάδου και το διεθνές κλίμα σχηματίζουν το μείγμα εντός του οποίου ανθίζει ή μαραζώνει η διάθεση για ρίσκο τρεις βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές. Έτσι παρά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα 10ετή ομόλογα που βρέθηκαν κάτω από το 2,50%, οι θεσμικοί θεώρησαν ότι η τρέχουσα άνοδος είχε ενσωματώσει στις τιμές ακόμα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Από τη Leon Depolas Sec. σημείωσαν χθες το πρωί : «Περαιτέρω αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους της Χώρας στο 2,49% (mid ytm), αλλά και νέο ιστορικό χαμηλό για το spread στις 281 μονάδες βάσης (mid ytm), προσέφεραν στήριξη στον ΓΔ. Προς την ίδια κατεύθυνση και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (εξαιρουμένου του Χρηματοπιστωτικού τομέα) της ΤτΕ, ο οποίος βρέθηκε στο 1,32% (mid yield). Υπενθυμίζουμε ότι αυτό δεν αποδίδεται μόνο στην διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, αλλά και στην ανοδική τάση των ομολόγων διεθνώς, λόγω της αντίδρασης των Κεντρικών Τραπεζών. Παραμένουμε θετικοί για τον Αγορά και προσεκτικοί σχετικά με την μεταβλητότητα στον Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει καταγράψει διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με τον ΓΔ από τις 24 Μαΐου, ενώ έκτοτε κλείνει την ψαλίδα με τον EuroStoxx Banks Price Index, ο οποίος έχασε 2,5% την ίδια περίοδο (ΔΤΡ +32,55%). Το περιβάλλον αναμένεται σίγουρα περισσότερο ευνοϊκό για τον κλάδο, αλλά οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου».
Από την Merit Sec εστιάστηκαν στην υπόθεση της ΤΙΤΚ: «Η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης, για την περίπτωση του Τιτάνα, διαρκεί από τις 19 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου 2019 και ώρα 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδος). Ως ελάχιστο ποσοστό αποδοχής για την επιτυχή έκβαση της Δημόσιας Πρότασης τίθεται το 75%, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί και για τις δύο κατηγορίες των μετοχών Τιτάν (κοινές και προνομιούχες). Υπενθυμίζεται ότι η TITAN Cement International SA υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση στις 16 Απριλίου 2019 για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών τις οποίες έχει εκδώσει η A.E. Τσιμέντων Τιτάν, έναντι νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν από την TCI με σχέση ανταλλαγής μία μετοχή TCI για κάθε μία μετοχή Τιτάν».
Η δυναμική της δεύτερης συνόδου της εβδομάδας εκπνοής αποδόθηκε στην εφαρμογή του κανόνα «αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός» αναφορικά με την έκδοση ομολόγου από την ΠΕΙΡ. Η Ειρήνη Σακελλάρη σημείωσε: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ αποτιμάται η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-3,15% ενώ η τιμολόγηση του ομολόγου κινείται στην περιοχή του 10% δηλαδή λίγο υψηλότερα στο 10,25%. Aγώνας δρόμου θα δοθεί προκειμένου η τιμολόγηση να πέσει κάτω από το επίπεδο αυτό και η άντληση να διαμορφωθεί στα 300-350 εκατ. ευρώ.
Η έκδοση θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα. Αν τυχόν το επιτόκιο υποχωρήσει αισθητά τότε ενδέχεται η έκδοση να ξεπεράσει και το στόχο.
Σήμερα ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,88%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,67% στις 7:30 δική μας ώρα.
Ο MSCI ACWI, ο οποίος ενσωματώνει τις επιδόσεις 49 χρηματιστηριακών αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο, κέρδισε 0,3% σήμερα Πέμπτη 20/6. Έχει καλύψει μεγάλο μέρος των ζημιών του κατά 6,7% που σημειώθηκαν μετά την απειλή για επιβολή νέων δασμών για όλες τις εισαγωγές της Κίνας τον περασμένο μήνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την απόφαση της Fed, που άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο. Αλλά ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας κατάλληλα για να διατηρήσουμε την οικονομική επέκταση… Η Fed είναι έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί». Η Wall Street Journal είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανή πίεση να δράσει, τόσο από την αγορά όσο και από την κυβέρνηση Τραμπ.
Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% ή 38 μονάδες στις 26.504,00 ο S&P σημείωσε άνοδο 0,3% στις 2.926,46 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 7.987,32 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,9%) και Walt Disney (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Dow Inc. (-2,2%) και Boeing (-1,4%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% σε σχέση με το ευρώ στα 1,1231 δολάρια από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου 2016.
ΕΥΡΩΠΗ
Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 384 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,53% στις 7.403 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,19% στις 12.308 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 5.518 μονάδες.
Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 9.231 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,41% στις 21.221 μονάδες. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρούσε 0,4% στα 53,70 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωνε πτώση 0,2% στα 1.348 δολάρια την ουγκιά.
ΧΑ
Με κλιμάκωση των πιέσεων ήρθε η αποκλιμάκωση των δεικτών
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών για μικρό διάστημα πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης και μετά τις 11:03 μόνιμα κάτω από τις 853,32 το ανώτερο κλείσιμο στο 2019. Η αρχική υπεροχή της ζήτησης όρισε από τις 10:33 το ανώτερο ημέρας που ήταν οι 856,19 (νέο μέγιστο έτους) από 853,96 μονάδες την Τρίτη. Αμέσως μετά ξεκίνησαν κύματα εντολών πώλησης που τον έφεραν, στις 11:46, ως τις 848 μονάδες. Ακολούθησε μια πλάγια κίνηση του μέσου όρου μεταξύ των 848 και 851 μονάδων που ξεκίνησε μετά τις 11:30 και κράτησε ως τις 15:00. Μετά οι πιέσεις εντάθηκαν και ο ΓΔ απόκτησε έντονα καθοδική κλίση που τον έφερε στις 15:28 στο ελάχιστο μέρας των 841,18 από τις 835,12 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Μετά από την κυριαρχία των πιέσεων ακολούθησε αντίδραση με την ίδια κατακόρυφη κλίση και στις 15:42 χτύπησε στις 847 μονάδες. Από εκεί στις 16:44 έφθασε στο επίπεδο των 843 μονάδων. Με τη βοήθεια από τις δημοπρασίες ενώ στις 17:00 τον οδήγησαν στις 843,5 από μια επιπλέον ώθηση, διαμορφώθηκε μια υπολογίσιμη πτώση, της τάξης του -1%, αλλά με άνοδο στην προηγούμενη εβδομάδα +3,85%.
Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με της προηγούμενης. Καθώς είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση σε θετικό πεδίο ενώ εύκολα το πέτυχαν μετά την πρώτη ώρα και ως τις 15:00 σε αρνητικό πεδίο. Αλλά και στο δεύτερο κυριάρχησαν οι πιέσεις, εκτός του διαστήματος από τις 15:27 ως τις 15:42 που αναφέραμε ως ανοδικό, μετά τον ορισμό πυθμένα. Πιθανά δε αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πώς θα άνοιγαν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με μικρά κέρδη που αποτυπώνουν την στάση αναμονής προ της Fed.
Το μικρό ποσοστό ανόδου σε κάποια από τα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη μαζί με την οριακή πτώση σε άλλα, με τις αγορές των ΗΠΑ με αβέβαιη άνοδο, δεν βοήθησε την τάση. Γιατί προφανώς ο ΓΔ κινήθηκε με ώθηση από το φρόνημα των θεσμικών για την ευρωζώνη, αλλά με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αρκετά νευρικό. Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της προσφοράς απέναντι στη ζήτηση και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στα 20 από τα 25 blue chip.
Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 9,32 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 4,149 εκατ. ευρώ (για ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ και ΟΠΑΠ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (5 από 22 μονάδες) και με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,51% κατέληξε στο 2,48%.
Το κλείσιμο του ΓΔ στις 853,32 μονάδες, ήταν 2,82 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 12,19 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (15,01 από 11,92 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,632 από 58,108 από δις ευρώ.
Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,24% από -0,37%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -1,81% από -0,60%, την ΕΤΕ στο -4,31% από 0,00%, ΕΥΡΩΒ -1,25% από -0,71% και την ΠΕΙΡ στο -3,15% από -0,25%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πολύ καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,50% από +2,55%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (20 από 9) και ένα την ΑΔΜΗΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,09% και έφθασε στις 844,00 από 853,32 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2144,00 από 2167,70 με μεταβολή -1,09%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,182 από 87,536 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,149 από 3,242 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 67,372 από 79,441 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,980 από 2,733 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 55, των καθοδικών 63 από 51 και 25 από 35 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Η ξεκάθαρη πτώση προκάλεσε υποχώρηση στον τζίρο
Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι επενδυτές με νευρικότητα οδήγησαν τον FTSE25 καθοδικά αμέσως μετά την εγγραφή του μέγιστου στις 2168,51 μονάδες στις 10:33. Ενώ το ελάχιστο μέρας τις 2134,99 από 2121,10 από μονάδες την προηγούμενη σύνοδο σημειώθηκε στις 15:28. Στις 17:00 οδηγήθηκε 2141,61 μονάδες και το κλείσιμο μετά τις δημοπρασίες στις 2144,00 από 2167,70 μονάδες, αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,09% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα έφθασε στα 60,461 από 94,560 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για τη σειρά Ιουνίου, υπήρξε όγκος 1810 από 5353 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2178,00 από 2174,00 μονάδες και κατώτερο τις 2138,00 από 2125,00 με τελευταίες πράξεις στις 2153,00 από 2169,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2002 από 8562 συμβόλαια λήξης Ιουλίου με ανώτερο μέρας τις 2150,00 από 2135,75 μονάδες και κατώτερο τις 2093,50 από 2075,00 με τελευταίες πράξεις στις 2112,00 από 2134,00 μονάδες. Για τη σειρά Αυγούστου διακινήθηκαν 109 από 233. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου έγιναν 4931 από 6117 ΣΜΕ και 11221 από 9863 της επόμενης και 101 από 126 για της σειρά Αυγούστου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλότερο από της προηγούμενης συνόδου. Στα calls λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 21 από 18 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 τις 2100 και 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 166 από 190 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 13 από 79 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Ιουλίου διακινήθηκαν 75 από 79 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1925 και 2050 ως τις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών, λόγω αύξησης τους ενδιαφέροντος για τη σειρά Σεπτεμβρίου, αυξήθηκε ο συνολικός όγκος. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 16.903 από 18.572 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου και 13.335 από 15.285 για την επόμενη, της ΕΤΕ με 18.950 από 9.132 και 15.914 από 6.530 λήξης Σεπτεμβρίου, της ΕΥΡΩΒ με 11.802 από 8659 και 15.914 από 6597 για την επόμενη, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 12.424 από 6844 και 9.707 από 3802 για την επόμενη σειρά, και της ΜΙΓ τα 33.643 από 10.237 και 34.062 από 9.002 λήξης Σεπτεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 17.914 συμβόλαια για ΑΤΤ και 300 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ:
«Ολική επαναφορά στην χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ M. Draghi για περαιτέρω στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να επιτευχθούν οι πληθωριστικοί στόχοι στην Ευρωζώνη.
Η Αγορά φαίνεται να έχει αποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό το αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών και πλέον κινείται παράλληλα με τα Διεθνή Χρηματιστήρια. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών και δευτερευόντως, τα ζητήματα “Brexit” και Ιταλίας θα συνεχίσουν να μας απασχολούν το επόμενο διάστημα.
Απόρροια των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ ήταν και η ραγδαία πτώση και στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους, πλέον, να διαμορφώνεται στο 2,5%. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η απόδοση του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου βρισκόταν πριν την ανακοίνωση πρόωρων εκλογών πέριξ του 3,5%, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα βρίσκεται 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα.
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όπου συνεχίζει να παρατηρείται μία συντήρηση δυνάμεων εντός του στενού εύρους τιμών 835 – 855. Η κόπωση στους ταλαντωτές έκανε την εμφάνισή της και στα ημερήσια γραφήματα, με μία επικείμενη διόρθωση να “βλέπει” τις 812 μονάδες, ενώ στην συνέχεια δύναται να εκτονωθεί μέχρι και τις 784 μονάδες του ΓΔ.
Στον αντίποδα, σε περίπτωση διατήρησης του ανοδικού momentum, οι 863 μονάδες παραμένουν το πρώτο επίπεδο αντιστάσεων, με τις 895 να αποτελούν την κύρια αντίσταση της Αγοράς σε αυτή τη φάση.
Διαγραμματικά, ο δείκτης Τραπεζών παραμένει και αυτός χαμηλότερα της σημαντικής αντίστασης των 800 μονάδων, αδυνατώντας για τρίτη εβδομάδα να την υπερβεί. Σε ενδεχόμενη διόρθωση, το πρώτο “οχυρό” των αγοραστών το εντοπίζουμε στις 735 μονάδες, ενώ χαμηλότερα βρίσκονται ισχυρότερες τασικές στηρίξεις στις 695 και 665 μονάδες. Οι αντιστάσεις του κλαδικού δείκτη παραμένουν οι 850 και 900 μονάδες και για αυτή την εβδομάδα.
Παρά την σημερινή πτώση, η Αγορά παραμένει έντονα ανοδική, διατηρώντας τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά σημεία για ακόμη μία συνεδρίαση. Μόλις 2μιση εβδομάδες μένουν μέχρι τις εκλογές, με το αποτέλεσμα της αυτοδυναμίας να θεωρείται προεξοφλημένο από την Αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μεγάλη προσοχή απαιτείται από τους Συμμετέχοντες τις επόμενες 12+1 συνεδριάσεις, με τον φόβο επιθετικής κατοχύρωσης κερδών μετεκλογικά να είναι υπαρκτός.
Σήμερα
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,88%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε 0,60% στις 9:00 δική μας ώρα σήμερα. Ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη είχε μεταβολή +2,02% και ο Χανγκ Σενγκ είχε κέρδη +0,84%.
Ο δείκτης MSCI ACWI, ο οποίος ενσωματώνει αναγνώσεις 49 χρηματιστηριακών αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο, κέρδισε 0,3% σήμερα Πέμπτη 20/6. Έχει καλύψει μεγάλο μέρος των ζημιών του κατά 6,7% που έγιναν μετά την απειλή των νέων δασμών για όλες τις εισαγωγές της Κίνας τον περασμένο μήνα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Τα σημάδια ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά από έξι εβδομάδες που διακόπηκαν. επίσης βελτίωσαν το συναίσθημα κινδύνου.
Το ράλι των μετοχών έρχεται ως αποτέλεσμα για το πλήθος ασιατικών κεντρικών τραπεζών που έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν συναντήσεις επί της νομισματικής πολιτικής αργότερα στη μέρα, και αναμένεται να σηματοδοτήσουν κινήσεις προς πιο χαλαρές νομισματικές ρυθμίσεις.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να διατηρεί σταθερή την νομισματική πολιτική, προτιμώντας να μην ξοδέψει τα πυρομαχικά της, αλλά η κερδοσκοπία αυξάνεται, καθώς μπορεί να χαλαρώσει περαιτέρω την εξαιρετικά εύκολη στάση της αργότερα αυτό το έτος.
Καθώς η πολιτική της Fed αναστρέφεται, οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν πίεση, για να διευκολύνουν με την πολιτική τους, δήλωσε ο Hiroshi Yokotani, της State Street Global Advisors.