Skip to main content

Σε τροχιά ανάπτυξης η μεταποίηση

Σε τροχιά ανάπτυξης εισήλθε τον Ιούνιο ο μεταποιητικός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Markit.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε άνοδο στις 50,5 μονάδες έναντι 49,6 μονάδων τον Μάιο.

Πρόκειται για την πρώτη βελτίωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα από τον περασμένο Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων συνιστά το διαχωριστικό σημείο μεταξύ της ανάπτυξης και της ύφεσης του κλάδου.

Στη βελτίωση του τομέα συνείσφερε σημαντικά η άνοδος των νέων παραγγελιών για δεύτερο φορά, σε διάστημα τριών ετών.

Παραγωγή

Παράλληλα με την αύξηση των συνολικών νέων παραγγελιών, σημειώθηκε άνοδος της παραγωγής, η πρώτη από τον Αύγουστο του 2016. Ο ρυθμός αύξησης ήταν, ωστόσο, μόλις οριακός.

Η αύξηση της παραγωγής δεν κατάφερε να εμποδίσει την περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, ωστόσο ο ρυθμός υποχώρησης εξασθένησε σε σχέση με τον Μάιο.

Απασχολούμενοι

Στηριζόμενοι στην υψηλότερη ζήτηση των πελατών, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο.

Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο εντονότερος σε διάστημα περίπου ενός έτους. Τα υψηλότερα επίπεδα μισθοδοσίας οδήγησαν σε εντονότερη μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών.

Αγορές εισροών

Παρά την ανοδική τάση των νέων παραγγελιών, οι επιχειρήσεις προέβησαν σε περαιτέρω περικοπές των αγορών εισροών τους τον Ιούνιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός μείωσης ήταν αμετάβλητος από τον Μάιο και σε γενικές γραμμές μηδαμινός. Ταυτόχρονα, τα αποθέματα προμηθειών συνέχισαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό.

Τιμές εισροών

Εντωμεταξύ, οι τιμές εισροών με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος παρότι διατηρήθηκε σταθερός στο χαμηλό έξι μηνών του Μαΐου.

Κατ’ επέκταση, οι επιχειρήσεις αύξησαν τις μέσες τιμές πώλησης καθώς προσπάθησαν να μετακυλήσουν την υψηλότερη επιβάρυνση κόστους στους πελάτες τους.

Τέλος, ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών εξακολούθησε να αυξάνεται τον Ιούνιο, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.

naftemporiki.gr