Skip to main content

Προς ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας

Προς ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας  φαίνεται να προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, το ποσό των φόρων των οποίων αναβλήθηκε η καταβολή εξαιτίας της πανδημίας εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ για να συμπληρώσει ότι τα μέτρα στήριξης έχουν σχεδόν στο σύνολό τους ανακοινωθεί και μένει πλέον ένα ανοιχτό κεφάλαιο, το οποίο αφορά τη διευθέτηση των χρεών της πανδημίας.

Παράλληλα, στους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας και Οικονομικών) είναι η προώθηση μέτρων για τη στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία στη σκιά της πανδημίας καθώς η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σταματήσουν να υπάρχουν μέτρα στήριξης.

Από την εικόνα που υπάρχει έως τώρα, παρατηρείται ότι τα προβλήματα της λεγόμενης δευτερογενούς κρίσης στο μέτωπο των πτωχεύσεων και της ανεργίας είναι περιορισμένα, στοίχημα το οποίο θα πρέπει να κερδηθεί τους επόμενους μήνες.

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού με στόχο να ισχύσουν από τις αρχές του 2022. Στο μεσοδιάστημα θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ.

Ραλλού Αλεξοπούλου