Skip to main content

Υπέρ ενός περιορισμένου προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη ο Ρέγκλινγκ

Υπέρ της ισχυρότερης ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ευρωζώνη, αλλά και ενός περιορισμένου προϋπολογισμού που θα επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών σοκ, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Μιλώντας στην Πολωνία για το «μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσει η Ευρώπη τη σημασία της στη διεθνή σκηνή, «αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας», καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχούσε το 1970 το 32% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ σήμερα αντιστοιχεί το 23% και το 2050 προβλέπεται το ποσοστό αυτό να συρρικνωθεί μόλις στο 9%. 

«Παρά τους πολλούς καταστροφολόγους, υποστηρίζω ότι η Ε.Ε. και η ΟΝΕ αποτελούν χωρίς προηγούμενο ιστορικές επιτυχίες», τόνισε ο ίδιος και ζήτησε να ενισχυθεί η νομιμοποίηση της ΟΝΕ.

Κατά την άποψή του, τα δύο μεγαλύτερα μελήματα στα οποία πρέπει να εργαστεί η Ευρωζώνη είναι η αύξηση της κοινής ανάληψης κινδύνων και η αντιμετώπιση θεσμικών ζητημάτων. 

Όπως είπε, υπάρχουν δύο τρόποι να ενισχυθεί η κοινή ανάληψη κινδύνων: «Μέσω ισχυρότερης ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, που οδηγεί σε μεγαλύτερες διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές ροές του ιδιωτικού τομέα. Δεύτερον, ένας περιορισμένος προϋπολογισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει».