Skip to main content

KPMG: Στα 637 εκατ. ευρώ η απώλεια εσόδων από το παράνομο εμπόριο καπνού

Στα 637 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2015 η απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με έρευνα της KPMG.

Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν ότι στην Ελλάδα, τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων απαρτίζουν τα «illicit whites» (έξι στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση των συγκεκριμένων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι τα «illicit whites» είναι τσιγάρα, τα οποία, συνήθως, παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την KPMG, παρότι η Ελλάδα συνέχισε να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, σημειώθηκε μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2014 – ενδεικτικό των αυξημένων ελέγχων και της αποτελεσματικότητας των ενεργειών των διωκτικών αρχών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την KPMG, 53 δισ. παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης – μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% του 2014. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους, περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε χαμένους φόρους.

Τα «illicit whites» τσιγάρα συνεχίζουν να κατακλύζουν την Ε.Ε., με παρουσία και στις 28 χώρες-μέλη της, αντιστοιχώντας στο 35,4% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων ή σε 18,8 δισ. τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα, τα οποία, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.