Skip to main content

Τουρκία: Παράθυρο για μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο 24%, ανοίγοντας όμως το δρόμο για μείωση του κόστους δανεισμού στο άμεσο μέλλον, εν μέσω προσδοκιών για σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού, ώστε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομική ανάπτυξης. Η κεντρική τράπεζα επικαλέσθηκε «βελτίωση στους πρόδρομους δείκτες του πληθωρισμού», επισημαίνοντας ότι η στάση αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί, μέχρις ότου οι προοπτικές δείξουν σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο πληθωρισμός -που τον Οκτώβριο άγγιξε υψηλά 15ετίας, πάνω από το 25%, υποχώρησε στο 18,71% τον Μάιο, με την κεντρική τράπεζα να υπογραμμίζει ότι προς το παρόν είναι αναγκαία η νομισματική σύσφιγξη, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία σταδιακής μείωσης των τιμών καταναλωτή. Από την ανακοίνωση, οι επενδυτές ερμηνεύουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που αφήνει κάποια περιθώρια για μείωση επιτοκίων.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς και εν μέσω κορύφωσης της συναλλαγματικής κρίσης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 11,25 ποσοστιαίες μονάδες με τελευταία κίνηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στις προσπάθειες στήριξης της λίρας που κατρακυλούσε σε ιστορικά χαμηλά, βυθίζοντας την τουρκική οικονομία σε ύφεση.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας, αν και αναμενόμενη προσέφερε μικρή στήριξη στη λίρα, με την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος στο 5,78 έναντι του δολαρίου, έχοντας ανακάμψει από το χαμηλό που είχε αγγίξει στις αρχές Μαϊου, πάνω από τις έξι λίρες, καθώς έχουν μετριασθεί οι ανησυχίες για την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας.

naftemporiki.gr