Skip to main content

Σε ιστορικό ναδίρ οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες

Brexit και ταραχές στο Χογκ-Κογκ κλόνισαν τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανά τον κόσμο, παρουσιάζοντας μικρή μείωση το 2019, αλλά με προβλέψεις για ανάκαμψή τους φέτος, έχοντας ως στήριγμα την ήπια ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την αποκλιμάκωση των εμπορικών πιέσεων.

Οι ξένες, άμεσες επενδύσεις εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στο 1,39 τρισ. δολάρια το 2019, μειωμένες κατά 1% σε σύγκριση με το ποσό των 1,41 τρισ. δολαρίων του 2018, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η UNCTAD. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις περιλαμβάνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενδο-εταιρικά δάνεια και επενδύσεις και αποτελούν «βαρόμετρο» για την παγκοσμιοποίηση.

Οι ροές επενδύσεων προς το Χογκ-Κογκ μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ περυσι, στα 55 δισ. δολάρια. Συρρίκνωση 6% των ξένων άμεσων επενδύσεων γνώρισε και η Βρετανία, υποχωρώντας στα 61 δισ. δολάρια. Οι ροές ξένων άμεσων επενδύσεων προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες υποχώρησαν 6%, στο ιστορικό χαμηλό των 643 δισ. δολαρίων. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς την Ε.Ε. έκαναν βουτιά 15%, στα 305 δισ. δολάρια, ενώ προς τις ΗΠΑ παρέμειναν σταθερές, στα 251 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr