Skip to main content

Ελληνική startup ετοιμάζει τεστ διάγνωσης κορονοϊού

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Κοντά στην ανάπτυξη διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό βρίσκεται ελληνική νεοφυής εταιρεία, spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενζυμικής βιοτεχνολογίας και η οποία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 400 χιλ. ευρώ από το Uni.Fund (ένα από τα fund του Equifund).

H EnzyQuest δημιουργήθηκε το 2019 με σκοπό την ανάπτυξη ενζύμων / αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε ερευνητικές μεθόδους στη βιοτεχνολογία. Με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 κινήθηκε για την παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη μοριακή διάγνωση του SARS-CoV-2.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας Σωτήρης Ξύδης, «αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τεστ που θα παράγεται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας, ώστε να μην εξαρτάται η εγχώρια προσφορά από εξωτερικές παραμέτρους. Ήδη η εταιρεία μας αναπτύσσει δύο τύπους κιτ μοριακής διάγνωσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα είμαστε σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Εργαστήριο της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και με καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως η Νanoplasmas (σ.σ.: που επίσης περιλαμβάνεται στο portfolio του Uni.Fund) κι άλλες spin-off».
 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική