Skip to main content

ΕΥ: Αυξημένη διάθεση για νέες προσλήψεις εντός του 2016

Αυξημένη διάθεση για νέες προσλήψεις εντός του 2016 διαπιστώνει έρευνα της Ernst & Young (EY), για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπό τον τίτλο «Global Job Creation Survey 2016».

Συγκεκριμένα, το 59% των επιχειρηματιών διεθνώς, σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό του εντός του 2016, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2015, ανερχόταν μόλις στο 47%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο ποσοστό (59%) είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο, μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, το οποίο εκτιμάται μόλις στο 28%.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αναμενόμενες μεταβολές στο εργατικό δυναμικό, οι επιχειρηματίες αναμένουν να αυξηθεί το συνολικό εργατικό δυναμικό κατά 9,3%, ενώ εκτιμούν ότι το 12% των νέων προσλήψεων θα αφορά νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης, με βάση το ποσοστό των επιχειρηματιών που προσδοκούν να αυξήσουν τις προσλήψεις. Ακολουθούν η Γαλλία, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Στον αντίποδα, οι επιχειρηματίες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, την Ιαπωνία και την υποσαχάρια Αφρική καταγράφουν τις χαμηλότερες προσδοκίες ως προς την πιθανότητα αύξησης του εργατικού δυναμικού τους κατά το επόμενο έτος.

Κινητήρια δύναμη των προσλήψεων αποτελεί η ενισχυμένη εμπιστοσύνη ως προς την πορεία των τοπικών αγορών (67%), αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας (72%). Ωστόσο, σημειώνονται ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις ανά χώρα και περιοχή. Αυξημένη εμπιστοσύνη στην τοπική και τη διεθνή οικονομία καταγράφεται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Αυστραλία. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη τόσο στην τοπική, όσο και τη διεθνή οικονομία, έχει μειωθεί στην Κίνα, την Ινδία, την υποσαχάρια Αφρική, τη Γερμανία και την Ιαπωνία.   

Μετασχηματισμός και Καινοτομία

Η έρευνα καταδεικνύει, επίσης, ότι όσο περισσότερο καινοτομούν και μετασχηματίζουν τις αγορές τους οι επιχειρηματίες, τόσο περισσότερες προσλήψεις κάνουν και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό.

Οι επιχειρηματίες που κατεξοχήν μετασχημάτισαν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται – δηλαδή, το 17% που δηλώνει ότι άλλαξε πολλούς ή και όλους τους κανόνες του κλάδου του – είναι κατά 58% πιο πιθανό να προβλέπουν μία αύξηση του συνολικού αριθμού των απασχολούμενων στην εταιρεία τους κατά το 2016, σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους.

Το ποσοστό αύξησης 18% που προβλέπουν για το απασχολούμενο προσωπικό τους, είναι διπλάσιο από το μέσο ποσοστό παγκοσμίως. Ακόμη και όταν προστεθούν στην κατηγορία αυτή όσοι δηλώνουν ότι άλλαξαν «μερικούς» μόνο από τους κανόνες του κλάδου τους, η επίδραση των δραστικά μετασχηματιστικών συμπεριφορών παραμένει ευδιάκριτη, καθώς είναι κατά 46% πιο πιθανό να προβλέπουν αύξηση της απασχόλησης, σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις. Επιπλέον, με ποσοστό 12%, η αύξηση της απασχόλησης για αυτές τις επιχειρήσεις παραμένει υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο (9%). 

Οι καινοτόμοι επιχειρηματίες, δηλαδή όσοι δηλώνουν ότι δημιούργησαν ένα εντελώς νέο προϊόν ή υπηρεσία στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, καταγράφουν και αυτοί υψηλές προσδοκίες όσον αφορά στα σχέδια προσλήψεων. Συγκεντρώνουν 95% περισσότερες πιθανότητες να αναμένουν αύξηση του απασχολούμενου προσωπικού τους σε σχέση με το υπόλοιπο δείγμα, ενώ ο ρυθμός αύξησης του προσωπικού τους (18%) είναι διπλάσιος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.