Skip to main content

Αμηχανία «υψηλής τάσης» για ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Το περίπλοκο σκηνικό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς συζητούν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο επίτροπος για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Η Αθήνα θα επιχειρήσει να πείσει ότι «το νερό έχει μπει στο αυλάκι», η συγκυρία ωστόσο παρουσιάζεται εξόχως αρνητική, αφού είναι δεδομένα τα προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα προβάλλει μεταξύ άλλων και το «νεφέλωμα» (ως προς την αποτελεσματικότητά του, προοπτικά) των δημοπρασιών ηλεκτρισμού τύπου ΝΟΜΕ, σε σχέση με το μνημονιακό προαπαιτούμενο μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στην αγορά.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης θα επαναλάβει στον συνομιλητή του, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, ότι η κυβέρνηση προχωρά με αποφασιστικότητα και εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος στην υλοποίηση της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης και πως με την παραμονή του 51% του Διαχειριστή στο Ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΔΕΗ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τις τράπεζες και τους όποιους συμβιβασμούς, η ΔΕΗ πλέον είναι όμηρος της κατάστασης. Η δική της θέση αποδυναμώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία διαπραγματευόταν με τις 4 συστημικές τη χορήγηση νέας πιστωτικής γραμμής 200 εκατ. ευρώ και τώρα θα αναγκασθεί να εκχωρήσει συνολικά σε αυτές απαιτήσεις και διασφαλίσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ. Εκεί οδηγήθηκε, φυσικά, λόγω του άστοχου νόμου της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΝ που άφηνε τις τράπεζες στον αέρα (χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για το πέρασμα των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο). Το έργο γύρισε αντίστροφα και στην παρούσα φάση οι τελευταίες διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την ικανότητα της ΔΕΗ να αποπληρώσει υφιστάμενα δάνεια, χωρίς τα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ, ζήτησαν πρόσθετες διασφαλίσεις, ώστε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Σχολιάζοντας χθες δημοσιεύματα αναφορικά με την επιστολή των τραπεζών για το θέμα του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων της ΔΕΗ εξετάζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ως εξασφάλιση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την ΕΝΣΥΜ προς τις τράπεζες, καθώς στην ΕΝΣΥΜ η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης, σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, θα εξετασθούν και άλλες εξασφαλίσεις όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών.

Σημειώνεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου Κοινοπρακτικoύ Ομολογιακού Δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 1,476 δισ. στις 31.12.2016 και η λήξη του δανείου είναι τον Απρίλιο του 2019. Η ΔΕΗ επιβεβαιώνει, τέλος, ότι όντως το ύψος του νέου δανείου μεσοβραχυπρόθεσμης διάρκειας, το οποίο η ΔΕΗ έχει αιτηθεί προς τις τράπεζες και για το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, ανέρχεται σε 200 εκατ. Υπογραμμίζει, δε, ότι η ενεχυρίαση απαιτήσεων εξετάζεται στο πλαίσιο δυνατότητας της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει στοιχεία του ενεργητικού της για να ενισχύσει τη ρευστότητά της, διατηρώντας παράλληλα την κυριότητά τους.

Τα μερίδια αγοράς

Ανέκρουσε πρύμναν το «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, σχεδόν, κατά 1,2 ποσοστιαία μονάδα τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο του ΛΑΓΗΕ, με το μερίδιο της ΔΕΗ να καταγράφεται σε 89,83%, μη επιτυγχάνοντας, έτσι, το μνημονιακό στόχο για μείωση του μεριδίου αγοράς της Επιχείρησης 87,24% στο τέλος του 2016.

Ειδικότερα, το μερίδιο αγοράς της ήταν 59,67% στη Χαμηλή Τάση, 18,82% στη Μέση και 11,34% στην Υψηλή, καταγράφοντας έτσι αύξηση κατά 1,17% σε σχέση με το Νοέμβριο… Αντίστοιχα, τα ποσοστά των επτά μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών ομίλων διαμορφώνονται ως εξής: PROTERGIA: 2,69% (1,11% στη Χαμηλή Τάση και 1,58% στη Μέση), ELPEDISON: 2,42% (1,19% στη Χαμηλή Τάση, 1,07% στη Μέση και 0,16% στην Υψηλή), ΗΡΩΝ: 2,35% (0,74% στη Χαμηλή Τάση και 1,61% στη Μέση), WATT + VOLT: 0,76% (0,65% στη Χαμηλή Τάση και 0,12% στη Μέση), NRG Trading: 0,66% (0,23% στη Χαμηλή Τάση και 0,43% στη Μέση), VOLTERRA: 0,52% (ολόκληρο στη Μέση Τάση), GREEN: 0,35% (0,22% στη Χαμηλή Τάση και 0,14% στη Μέση).