Skip to main content

Αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές

Έντονη νευρικότητα και διακυμάνσεις των δεικτών επικρατούν στις αγορές της Ευρώπης, κατά την τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας, που πάντως επεφύλλασσε τα υψηλότερα κέρδη εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες. 

Οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, μετά την εξαγγελία του Μάριο Ντράγκι ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί φέτος, αλλά και το σήμα του ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αργήσουν. Έχουν δε στραμμένο το βλέμμα και στις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. 

Με τις κινήσεις στο μέτωπο των επιτοκίων να μετατίθενται για τα μέσα του 2019, όπως φαίνεται, το ευρώ βρέθηκε αρχικά σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές ακολούθησαν την ανιούσα. 

Τις πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα ενέτειναν προς στιγμήν και οι πληροφορίες, που ήθελαν τον Χριστιανοκοινωνιστή υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, να ανακοινώνει τη διάλυση της συμμαχίας του κόμματός του CSU με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγκελα Μέρκελ εξαιτίας των επίμονων διαφωνιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Οι ίδιες πληροφορίες οδήγησαν τον δείκτη των γερμανικών blue chips, Dax, σε πτώση έως και 0,6%.  

Όταν η πληροφορία διαψεύστηκε το ευρώ ανέκαμψε ελαφρά και αυτή την ώρα κινείται στα 1,1599 δολάρια. Ο DAX βλέπει τις απώλειές του να περιορίζονται στο 0,14%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,3%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί να ενισχύεται έως και 0,3%. Σε εβδομαδιαία βάση πάντως εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,7%. 

Σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,8%, βρίσκεται αυτή την ώρα και ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος τις πρωινές ώρες παρέμενε εν πολλοίς σταθερός. Πτώση 0,7% και για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει άνοδο 0,4%. 

Ρευστοποιήσεις στην Αθήνα 

Αρνητικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει πτώση 1,5% και την αξία των συναλλαγών να κινείται πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Τη σκιά τους στην αγορά ενδεχομένως να ρίχνουν και οι επισημάνσεις των τελευταίων ημερών από αξιωματούχους τους ESM και της γερμανικής κυβέρνησης, με τις οποίες φαίνεται να χαμηλώνει ο πήχυς για την ελάφρυνση του χρέους. 

 naftemporiki.gr