Skip to main content

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά προς το τεχνικό όριο των 650 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το έγκαιρο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,72% στις 647,14 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,68% στις 1.730,17 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 1,74 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, πέντε υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,27% στις 629,09 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 1,25%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1%, η Eurobank κατά 1,08%, η Alpha Bank κατά 1,09% και η Attica Bank κατά 2,50%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ αυξάνεται κατά 2,40%, ενώ στο 1,31% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Σαράντης. Η μετοχή της Lamda Development παράλληλα, εμφανίζει κέρδη κατά 0,65%, του ΟΤΕ κατά 0,69% και της Folli-Follie κατά 0,48%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καταγράφουν νέα επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάση στο 7,150%, του 3ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,319% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 23 μονάδες βάσης στο 7,173%.

Οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι η εμπλοκή στην αξιολόγηση και οι δηλώσεις Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έχουν βαρύνει την εικόνα της αγοράς, η οποία από την πλευρά της, έχει απωλέσει την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά και αναζητεί στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις πιέσεις της Γερμανίας, έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια περί εκλογών. Ακόμα και αν προκύψει αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα φέρει μία πρώτη, θετική αντίδραση από την αγορά, δεν αποκλείεται ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων, να συνεπάγεται την επιβολή νέων μέτρων.

«Η νηοπομπή των ανοδικών συνεδριάσεων υπό το κλίμα θετικών προσδοκιών για τη β’ αξιολόγηση, διακόπηκε βίαια την προηγούμενη Παρασκευή, αμέσως μετά δηλαδή τη επέλευση εξελίξεων που αλλάζουν το σκηνικό. Έτσι, επανέρχεται το σκηνικό χαμηλής ορατότητας με πολλά σενάρια να εξυφαίνονται για τη β’ αξιολόγηση και όσα ευεργετικά θα την ακολουθήσουν: από το σενάριο ολοκλήρωσής της στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, μέχρι τα σενάρια που περιλαμβάνουν την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ και την αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου» σχολιάζει σχετικά, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie dello Stato Italiane SpA, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 98,9 ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι «υπήρξε καθυστέρηση λόγω μεγάλου φόρτου υποθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο».

Την ίδια ώρα, την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ έλαβε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, ύστερα από συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, για την παροχή πρόσθετων εγγυήσεων που περιλαμβάνουν την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ από εταιρικούς πελάτες.

naftemporiki.gr