Skip to main content

Οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Mπορεί οι ΗΠΑ να διαμαρτύρονταν στο παρελθόν για τις συνεχείς «επιθέσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τεχνολογικούς κολοσσούς της, κάνοντας λόγο ακόμη και για πολιτικά υποκινούμενες αποφάσεις, αλλά τώρα φαίνεται πως αναγνωρίζουν και οι ίδες τις σοβαρότατες ανησυχίες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους και πλήγμα στον ανταγωνισμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει έρευνα στη βάση καταγγελιών για μονοπωλιακές πρακτικές από τις Amazon, Apple, Facebook και Google. Βάζει έτσι στο στόχαστρο το σύνολο σχεδών των μεγάλων του τεχνολογικού τομέα, σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση.

Όπως αποκαλύπτουν οι πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι συναρμόδια για τα θέματα ανταγωνισμού, έχουν χωρίσει την εποπτεία των τεσσάρων εταιρειών. Amazon και Facebook έχουν μπει στο μικροσκόπιο της FTC, ενώ Apple και Google εξετάζονται από τους ελεγκτές του υπουργείου. 

Το επόμενο βήμα θα είναι να αποφασίσουν οι δύο ομοσπονδιακές αρχές εάν θα ανοίξουν επίσημη έρευνα. Σε μία τέτοια περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα. Έρευνα της FTC στο παρελθόν για την Google είχε διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια και δεν κατέληξε σε σαφές συμπέρασμα. 

Μικρότεροι ανταγωνιστές, οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, αλλά εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια την κριτική κατά των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών για πρακτικές, με τις οποίες επιχειρούν να αποκλείσουν άλλους παίχτες από την αγορά και να αντλήσουν μεγάλη δύναμη και επιρροή. 

Το βράδυ της Δευτέρας, όταν ήρθαν στο φως οι πληροφορίες για την έρευνα οι μετοχές τους βρέθηκαν στο στόχαστρο. Το Facebοοk υποχώρησε 7,5%, η Alphabet (μητρική της Google) περισσότερο από 6%, η Amazon κατέγραψε πτώση 4,6% και η Apple βρέθηκε στο -1%. Με τις μετοχές αυτές να δέχονται σφυροκόπημα ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 1,6% και απέχει πλέον 10% από τα υψηλά του Μαΐου, έχοντας εισέλθει και επισήμως από χθες το βράδυ σε φάση διόρθωσης. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Amazon βρίσκεται στο μικροσκόπιο κυρίως για τον βαθμό του ελέγχου που ασκεί σε πωλητές- τρίτα μέρη στη σελίδα της, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν για διαφημίσεις προκειμένου να ανταγωνίζονται τις πωλήσεις των προϊόντων της ίδιας της εταιρείας. Οι μεγάλες πιέσεις που πυροδοτεί στην παραδοσιακή λιανική επίσης δεν περνούν απαρατήρητες.

Η Google έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί πως η μηχανή αναζήτησής της, η οποία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο των μηχανών αναζήτησης, οδηγεί τους καταναλωτές στα δικά της προϊόντα, επισκιάζοντας σκόπιμα τους ανταγωνιστές και της έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα για αυτό. 

Η Apple διερευνάται επίσης στην Ε,Ε. ύστερα από καταγγελίας της Spotify Technology SA για κατάχρηση της δύναμής της πάνω στα downloands εφαρμογών. Όσο για το Facebook έχει μπει στο στόχαστρο κυρίως μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. 

naftemporiki.gr