Skip to main content

Τalk of the market: Τραπεζικά deals και roadshows

Αισιόδοξοι οι επενδυτές στη Wall Street, τελούν εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων της Fed, η οποία μπορεί να μην μεταβάλλει τα επιτόκια αλλά θα σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην οικονομία εν μέσω πανδημίας, σε συνέχεια των θετικών μηνυμάτων από τo μέτωπο της απασχόλησης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, αν και τον Απρίλιο πάνω από 20 εκατ. εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι, τον Μάιο ανακτήθηκαν κάποιες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε σε 13,3% έναντι πρόβλεψης για εκτόξευση του δείκτη στο 19,5%. 

Θετική καταγράφεται από τους αναλυτές η προδιάθεση των επενδυτών στην Ασία και στις υπόλοιπες αγορές, αν και στην Ευρώπη επικρατεί μικτή εικόνα στο άνοιγμα. Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα, όπου ανοίγει σήμερα η χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά τη χθεσινή αργία, με επίκεντρο τόσο τις εξελίξεις αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς άνοιξε το βιβλίο προσφορών για δεκαετές ομόλογο, όσο και τις μετοχές των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 80% της θυγατρικής της Eurobank στον τομέα διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, FPS, από την doValue έναντι 211 εκατ. ευρώ, από 248 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Πλέον η Eurobank απολαμβάνει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 15,6%. Όπως είπε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, η Eurobank, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία, πέρασε μπροστά από τον ανταγωνισμό στη μείωση των κόκκινων δανείων. 

Επίσης, έκλεισε η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με τη Bain Capital για το project Icon. Η τράπεζα υπέγραψε σύμβαση πώλησης απαιτήσεων από χαρτοφυλάκιο περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων, 1,6 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις, μεταξύ των οποίων περίπου 6.400 ακίνητα. Το τίμημα ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων ενόψει του Delfi Forum την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, και του road show της Goldman Sachs την Παρασκευή, 12 Ιουνίου αλλά και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις της Wood & Co και του Χρηματιστηρίου στις 16 και 18 Ιουνίου αντίστοιχα. 

Ο ΟΠΑΠ επανεκκίνησε τα παιχνίδια PLAY (VLTs) από τις 8 Ιουνίου 2020, στο δίκτυο καταστημάτων PLAY και των πρακτορείων ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα, σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Επιπλέον, η εξυπηρέτηση καθήμενων εντός των καταστημάτων του εμπορικού δικτύου του ΟΠΑΠ επιτρέπεται από τις 6 Ιουνίου 2020Αύριο αναμένονται και τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το α’ τρίμηνο.

Αύριο υπογράφονται οι συμβάσεις για το έργο του 1 δισ. ευρώ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική – ανάμεσα στην “Αριάδνη”, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και τις ανάδοχες εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι Nexans, Prysmian και Ελληνικά Κλώδια-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία Siemens – Tέρνα.

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με την Αλουφόντ ανακοίνωσε η Alumil καλώντας τους μετόχους της να λάβουν γνώση των σχετικών εγγράφων, τα οποία θα παραμείνουν στη διάθεσή τους μέχρι την ημερομηνία συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης που θα κληθεί να αποφασίσει επί της συγχώνευσης. 

24ωρη απεργία σήμερα και συλλαλητήριο στα Προπύλαια από τους εκπαιδευτικούς ενόψει της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι αντιδράσεις εστιάζονται σε μεταρρυθμίσεις όπως Τράπεζα Θεμάτων, η χρήση κάμερας για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων και η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικού έργου.

Αντιδρούν οι επιχειρηματίες της Μυκόνου στο λουκέτο που μπήκε στο beach bar Alemagou, λόγω συνωστισμού και απειλούν με κλείσιμο των καταστημάτων τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Και την ίδια ώρα που αναδύεται κίνημα υπέρ του συγχρωτισμού επανέρχονται τα σενάρια για τοπικά lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα “πισωγυρίσματος”.

naftemporiki.gr