Skip to main content

Μεξικό – ΗΠΑ: Το εμπόριο, «πινιάτα» του Τραμπ;

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανήγγειλε την επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, μέχρις ότου οι μεξικανικές αρχές σταματήσουν τις ροές παράτυπων μεταναστών, η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να σημειώνει πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι της απειλής των σαρωτικών δασμών.

Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη 10η Ιουνίου θα εφαρμόζεται δασμός 5% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ και ο δασμός αυτός θα αυξάνεται κατά 5% κάθε μήνα, ώσπου να ανέλθει στο 25% τον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πιέσει τη μεξικανική κυβέρνηση να σταματήσει τις ροές μεταναστών και προσφύγων από την κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Απαντώντας η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών του Μεξικού Λουζ Μαρία ντε λα Μόρα τόνισε πως ο Τραμπ χρησιμοποιεί το εμπόριο σαν μια πινιάτα, την οποία χτυπάει για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα και πως θα πρέπει να απαντήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας της.

Η ντε λα Μόρα σημείωσε ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα και η υπάρχουσα εμπορική συμφωνία NAFTA έδωσαν στο Μεξικό τα εργαλεία που χρειάζεται για να απαντήσει στους δασμούς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που η κυβέρνησή της ήθελε να κάνει.

Στο πλαίσιο αυτό ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για το εμπόριο δήλωσε σήμερα ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των ΗΠΑ όσο και του Μεξικού να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τεθούν σε εφαρμογή οι τιμωρητικοί δασμοί στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.

«Το Μεξικό είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οι νέοι δασμοί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Επομένως, υπάρχει ένα παράθυρο για να βρουν οι δυο χώρες κοινό έδαφος. Είναι προς το συμφέρον και το δύο να το πράξουμε, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για να ενισχύσουμε την ασφάλεια», ανέφερε ο Κέβιν Μπρέιντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, ανέφερε πως η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα δεν αφορά τον Καναδά, ο οποίος θα προχωρήσει στην επικύρωση της νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών (USMCA).

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι αυτό το συνοριακό ζήτημα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα, όπως και η διαχείριση του κοινού συνόρου μας με τις ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ», είπε η Φρίλαντ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ασφαλώς, είμαστε εταίροι σε μια τριμερή εμπορική συμφωνία και αυτή είναι μια σημαντική εταιρική σχέση, όμως η κάθε χώρα έχει και διμερή ζητήματα», εξήγησε.

Η Φρίλαντ δεν διευκρίνισε, όταν ρωτήθηκε, αν ο Καναδάς ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στην επικύρωση της νέας εμπορικής συμφωνίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters