Skip to main content

Στο 0,8% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο

Στο 0,8% επιταχύνθηκε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Μάιο από 0,5% τον Απρίλιο, αν και παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης. Τον ίδιο μήνα, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 0,6%, σε ετήσια βάση, ενώ τον Απρίλιο ήταν μηδενικός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αύξηση 1,7% κατέγραψαν οι τιμές αλκοολούχων ποτών και καπνού, 2% ανατιμήθηκαν οι μεταφορές και 3,4% οι επικοινωνίες. Αντίθετα πτώση 1,2% κατέγραψαν οι τιμές στη στέγαση και την αναψυχή και 1,1% στην ένδυση και υπόδηση.
   
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της κρίσης η ελληνική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με αποπληθωρισμό για δυόμιση περίπου χρόνια, λόγω των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και σειράς φορολογικών αυξήσεων στο πλαίσιο των τριών διαδοχικών μνημονίων από το 2010. Το αρνητικό ρεκόρ κατεγράφη το Νοέμβριο του 2013 με τις τιμές καταναλωτή να κάνουν «βουτιά» 2,9%. Ο δείκτης τιμών επέστρεψε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016.

naftemporiki.gr