Skip to main content

Πιέσεις Γ. Βάιντμαν για λήξη της χαλάρωσης

Από την έντυπη έκδοση 

Μεγαλύτερες πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ασκεί ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ζητώντας την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εντός του 2018, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους στις αγορές από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Παράλληλα, τάσσεται κατά μιας «βεβιασμένης» ένταξης της Βουλγαρίας στη Νομισματική Ένωση.

Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών

«Θα θεωρούσα λογικό από τη σημερινή σκοπιά τον τερματισμό του προγράμματος της ΕΚΤ εντός του 2018», δηλώνει ο κ. Βάιντμαν στην «FΑΖ», επαναλαμβάνοντας την επί της αρχής κριτική του στην πολιτική του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Οι αγορές έχουν αρνητικές παρενέργειες οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Με αυτόν τον τρόπο οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει εν τω μεταξύ οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών», επισημαίνει, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που ανέρχεται περίπου στα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η σχετική πρότασή του πάντως μειοψήφησε στο συμβούλιο της ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο.

Ο κ. Βάιντμαν εμφανίζεται επιφυλακτικός απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν για μεταρρύθμιση και βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης. «Οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν δεν με έχουν πείσει: Οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν ενδυναμώνονται εκ του αποτελέσματος, ενώ την ίδια ώρα θα εισαχθούν όλο και περισσότερα στοιχεία κοινοτικής ευθύνης στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν καθιστά τη Νομισματική Ένωση πιο σταθερή μελλοντικά», τονίζει.

Στην ίδια λογική, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται και κατά μιας «βεβιασμένης» ένταξης της Βουλγαρίας στη Νομισματική Ένωση. «Ένα από τα πιο σαφή διδάγματα από την κρίση είναι ότι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στη Νομισματική Ένωση θα πρέπει να μπορούν να σηκώσουν το βάρος της παραίτησης από την εθνική νομισματική πολιτική. Για αυτό η οικονομία τους θα πρέπει να είναι βιώσιμα έτοιμη για το ευρώ. Με μια βεβιασμένη ένταξη με το ζόρι τελικά δεν θα βοηθηθεί ούτε η συγκεκριμένη χώρα ούτε η Νομισματική Ένωση ούτε η Ε.Ε.», δηλώνει.