Skip to main content

Oι ΗΠΑ απέφυγαν να κολλήσουν στην Κίνα την ετικέτα της «χειραγώγησης νομίσματος»

Θέλοντας προφανώς να μην ανεβάσει έτι περαιτέρω τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Κίνα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην κολλήσει και επισήμως στη χώρα την ετικέτα- κατηγορία της «χειραγώγησης νομίσματος». 

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την αγορά συναλλάγματος, που καταθέτει στο Κογκρέσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδίδει σε καμία απολύτως χώρα την συγκεκριμένη κατηγορία. Ωστόσο εννέα εντάσσονται σε λίστα «παρακολούθησης», καθώς υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Πρόκειται για την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία, που ήταν και στην περσινή λίστα, ενώ προστίθενται η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία. Από την άλλη αφαιρούνται από τη λίστα η Ελβετία και η Ινδία. 

Η έκθεση αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα από τα μέσα Απριλίου, αλλά καθυστέρησε εν μέρει και εξαιτίας των αλλαγών στα κριτήρια, που χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι χώρες. 

Σε μιά πρώτη αντίδραση η Μαλαισία υπογράμμισε ότι στηρίζει το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο και αποφεύγει τις αθέμιτες νομιστικές πρακτικές, ενώ πρόσθεσε ότι η ένταξη στη λίστα δεν επηρεάζει την οικονομία της. Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης υπογράμμισε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν χειραγωγεί το νόμισμα και ότι στόχος της είναι η σταθερότητα των τιμών. Δεν έχουν υπάρξει προς το παρόν άλλες επίσημες αντιδράσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg