Skip to main content

Νέο ρόλο και εξουσίες για την ΕΚΤ θέλει ο Σαλβίνι

Νέο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος θα περιλαμβάνει την εγγύηση του κρατικού χρέους, θέλει ο Ματέο Σαλβίνι, επιβεβαιώνοντας την τακτική που ακολουθεί τον τελευταίο χρόνο να απαιτεί ανατροπές εκ των έσω και όχι πια διάλυση της νομισματικής ένωσης. 

Η Ιταλία ως δεύτερη πιο υπερχρεωμένη χώρα μετά την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 του ευρώ θα είχε βεβαίως πολλά να κερδίσει από ενδεχόμενη απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή κάποιου άλλου είδους εγγύηση. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, που είδε το ποσοστό του να απογειώνεται πάνω από το 34% στις Ευρωεκλογές, δεν εξήγησε τι  ακριβώς περιμένει από την κεντρική τράπεζα να πράξει. 

Μιλώντας από ένα μπαλκόνι της Ρώμης, «σαν να ήταν ήδη πρωθυπουργός», όπως σχολίασε το Reuters, επανέλαβε επίσης το αίτημά του για αναθεώρηση των «αποτυχημένων κανόνων δημοσιονομικών κανόνων», προκειμένου να εστιάζουν στη μείωση της ανεργίας και όχι των ελλειμμάτων, όπως είπε. 

Παράλληλα εισηγήθηκε την διεξαγωγή ειδικού πανευρωπαϊκού συνεδρίου σε επίπεδο κορυφής προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά και ποιες νέες εξουσίες μπορούν να δοθούν στην ΕΚΤ προκειμένου να μπορεί να σταματά άμεσα τις επιθέσεις των κερδοσκόπων στις αγορές.

Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα και την Τρίτη η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς αυξήθηκε αθροιστικά κατά 21 μονάδες βάσης. Σήμερα διαμορφώνεται στο 2,69%.

naftemporiki.gr