Skip to main content

Alpha Bank: Κύρια συνιστώσα της ανάπτυξης η ιδιωτική κατανάλωση

Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν η κύρια συνιστώσα της ανάπτυξης του α’ τριμήνου, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα κύρια στοιχεία της οικονομίας, η ελληνική τράπεζα επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλε κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, έναντι αρνητικής επίπτωσης 2,1 εκατοστιαίων μονάδων του εξωτερικού τομέα.

Μάλιστα, σταχυολογεί τα εξής στοιχεία για το ζήτημα της κατανάλωσης:

  • Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική παρά την καθοδική πορεία του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την υποτονική αύξηση της απασχόλησης.
  • Η αρνητική επίπτωση του εξωτερικού τομέα στην αύξηση του ΑΕΠ αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ταχύτερης μεταβολής του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
  • Η αύξηση της επενδυτικής δαπάνης για μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για την εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας.

Την ίδια ώρα, η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα -καταλήγει η Alpha Bank- ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης προσδιορίστηκε από τη θετική συμβολή των επενδύσεων κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες και της μεταβολής των αποθεμάτων κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες.

naftemporiki.gr