Skip to main content

Ι cant’ breathe: Oι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων δεν μένουν σιωπηλοί

Επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων όλων των κλάδων μιλούν για τις φυλετικές διακρίσεις, τη ρατσιστική βία, τις ανισότητες και τον διχασμό που δοκιμάζουν τις ΗΠΑ, καθώς μαίνονται οι διαδηλώσεις στον απόηχο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ, που σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα είναι ανθρωποκτονία. 

Η διοίκηση της Goldman Sachs ζήτησε από τους υπαλλήλους να πραγματοποιήσουν συζητήσεις «εκτός της ζώνης που αισθάνονται άνετα» για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις. Η Peloton Interactive δεσμεύθηκε να δωρίσει 500.000 δολάρια στο Ταμείο Νομικής Υπεράσπισης της NAACP (Eθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων). Η αλυσίδα εστιατορίων &Pizza ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στους εργαζομένους της έξτρα ημέρες άδειας προκειμένου να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. 

Σε blog με τον τίτλο «I can’t breathe» ο Μαρκ Μέισον, οικονομικός διευθυντής της Citigroup, έγραψε ότι σκέφτηκε αρκετά το εάν θα πρέπει να μιλήσει για την κατάσταση δημόσια και αποφάσισε ότι έχει καθήκον να το κάνει. Ο Λάρι Φλινκ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, σε email, που έστειλε στο προσωπικό και ανήρτησε online, αναγνώρισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και στους κόλπους της δικής του εταιρείας το θέμα των φυλετικών ανισοτήτων. 

Η πληθώρα τέτοιου είδους πρωτοβουλιών αντανακλά το πόσο γρήγορα έχει αλλάξει ο κόσμος για τις μεγάλες επιχειρήσεις επιχειρήσεις και τα διευθυντικά στελέχη που έως και πριν από λίγα χρόνια απέφευγαν τις παρεμβάσεις σε καυτά ζητήματα της επικαιρότητας. Σήμερα δέχονται πιέσεις από την κοινή γνώμη να πάρουν θέση και να προχωρήσουν σε δράσεις. Οι εργαζόμενοί τους, οι μέτοχοι και οι πελάτες τους περιμένουν από αυτούς να παρέμβουν όχι να μείνουν σιωπηλοί. 

Πηγή: WSJ