Skip to main content

Η επόμενη μέρα στον τομέα του βωξίτη

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Ευρύτερες ανακατατάξεις στην Elmin Bauxites SA αλλά και στον μεταλλευτικό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα του βωξίτη σηματοδοτεί η απόφαση του προέδρου της Elmin Bauxites, Λυμπέρη Πολυχρονόπουλου, να αποχωρήσει από την ηγεσία της εταιρείας έπειτα από πολυετή καριέρα στον συγκεκριμένο χώρο, σε μια κομβική στιγμή κατά την οποία αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού της συγχώνευσης της Kerneos (μητρική της Elmin Bauxites) με την Imerys SA.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Πολυχρονόπουλος διατύπωσε αυτή του την απόφαση την προηγούμενη Πέμπτη σε συνάντηση με το προσωπικό της εταιρείας, μετά το πέρας των εγκαινίων της Ανισόπεδης Διάβασης και Περιφερειακής οδού Ιτέας, ένα έργο υποδομής που αποτελούσε και δέσμευση της Elmin Bauxites S.A. προς την τοπική κοινωνία της Φωκίδας, συνολικής επένδυσης 1,1 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζουν γνώστες του χώρου, η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη απόφαση δεν θεωρούνταν και πολύ εύκολη κυρίως λόγω της πολυετούς και βαθιάς προσωπικής εμπλοκής του κ. Πολυχρονόπουλου με τον κλάδο του βωξίτη και την εταιρεία Ελμίν που ο ίδιος είχε δημιουργήσει το 2000 (στην Οίτη και την Γκιώνα, παλιές παραχωρήσεις του ομίλου Σκαλιστήρη) και το 2016 συγχωνεύθηκε με την Ευρωπαϊκοί Βωξίτες της οικογένειας Κυριακόπουλου για να δημιουργηθεί η Elmin Bauxites SA, με μητρική την Kerneos και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (μειοψηφικό πακέτο) και του κ. Πολυχρονόπουλου.

Κρίσιμα ζητήματα

Όπως λέγεται τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, εφόσον εγκριθεί και η συγχώνευση της Kerneos από την Ιmerys, αφορούν από τη μια πλευρά το διοικητικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί στην εταιρεία και από την άλλη την αξιοποίηση του βωξίτη που παράγει στην Ελλάδα. Ειδικότερα τι θα γίνει με τη συμφωνία που είναι σε εκκρεμότητα προμήθειας βωξίτη στην Αλουμίνιο της Ελλάδας. Υπάρχει περίπτωση ο παραγόμενος βωξίτης να διατεθεί για εσωτερική χρήση από την Kerneos και τι θα γίνει με τις εξαγωγές; Ή ενδέχεται να πωληθεί αλλού μιας και είχε εκδηλωθεί παλιότερα επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, η Elmin Bauxites SA καθίσταται η μεγαλύτερη παραγωγική και εξαγωγική εταιρεία βωξίτη στην Ευρώπη. Εξάγει προϊόντα βωξίτη σε 20 χώρες/4 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Ν. Αφρική και Β. Αμερική), καλύπτοντας τις αγορές των αλουμινούχων τσιμέντων, τσιμέντων Pοrtland, ορυκτοβαμβάκων κ.λπ. Το 2017 στην αγορά βωξίτη αναμένεται αύξηση της ζήτησης καθώς και μικρή αύξηση τιμών.