Skip to main content

Capital Economics: Πιθανές ιταλικές επιπτώσεις στην πολιτική της ΕΚΤ

Στις πιθανές επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αναφέρεται η Capital Economics, σε νέα της έκθεση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι τα απόνερα της ιταλικής πολιτικής κατάστασης ενδεχομένως να επηρεάσουν τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στις εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει στη συνέχεια, τα ιταλικά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στα -εν πολλοίς- απογοητευτικά στοιχεία για τα μακροοικονομικά μεγέθη των χωρών της Ευρωζώνης, τα οποία υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,4% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Capital Economics δεν χάνει την αισιοδοξία της, εκτιμώντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ιταλία.

«Αυτή τη στιγμή, όλα δείχνουν πως η κρίση έχει παρέλθει» σχολιάζει, παρότι υπενθυμίζει ότι τα ιταλικά ομόλογα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω του κινδύνου ανάφλεξης της πολιτικής κρίσης.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, οι αναλυτές της Capital Economics θεωρούν πως η κεντρική τράπεζα -προς το παρόν- θα παραμείνει προσηλωμένη στη νομισματική της πολιτική, δίχως νέες τροποποιήσεις.

Ως εκ τούτου, εκτιμούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα έχει γίνει γεγονός έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

naftemporiki.gr