Skip to main content

Βουλγαρία: Έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωζώνη

Η Βουλγαρία θα αρχίσει συνομιλίες με στόχο την ένταξή της στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βλάντισλαβ Γκοράνοφ το βράδυ της Πέμπτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η χώρα του ενδέχεται να ενταχθεί ως συμβαλλόμενο μέρος στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ II) ως τα τέλη του 2018, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Ο Γκοράνοφ είπε ότι η Σόφια θα ζητήσει από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να την ενημερώσουν τι πρέπει να κάνει ώστε να της επιτραπεί να εισέλθει σε πρώτη φάση για δύο χρόνια στον ΜΣΙ II.

Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία μπορεί να εισέλθει στον ΜΣΙ II εντός της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, ο Γκοράνοφ απάντησε: «Νομίζω ότι είναι απόλυτα εφικτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ικανή πολιτική συναίνεση στη Βουλγαρία για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος από τη χώρα, η οποία έχει συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ από το 1997.

Αναλυτές και τραπεζικοί καλούν την κεντροδεξιά κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωζώνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να ενισχυθεί η επιτήρησή του, μετά την κατάρρευση του τέταρτου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Βουλγαρίας το 2014.

Η ενδημική διαφθορά και οι ανεξέλεγκτες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που εμπόδισαν προηγούμενες απόπειρες του πιο φτωχού κράτους-μέλους της Ε.Ε. να επιτύχει την ένταξή της στον ΜΣΙ II, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters