Του Κώστα Ιωαννίδη
Ο τίτλος της στήλης την περασμένη Δευτέρα ειδοποιούσε ότι η αβεβαιότητα θα ανέβαζε τη νευρικότητα και όντως με καθοδικές συνόδους στην αρχή και στο τέλος η αγορά κατέληξε με καθοδική ορμή αφού πρώτα ο ΓΔ χτύπησε στις 670 μονάδες. Όσα γίνονται στο πολιτικό σκηνικό, αν ελεγχθούν με βάση το χρονοδιάγραμμα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αυξάνουν την αβεβαιότητα και συνεπώς διατηρούν τη νευρικότητα στην πορεία των τιμών.
Η εβδομάδα που πέρασε με τις δυο τελευταίες συνόδους έδειξε ότι εξαντλήθηκε προσωρινά η ανοδική ορμή καθώς ο μέσος όρος αναγνώρισε την οροφή στις 670 μονάδες που δεν είναι τυχαίο επίπεδο με βάση την στατιστική προϊστορία. Επί δεκατρείς συνεδριάσεις το φθινόπωρο του 2015 η αγορά συσσώρευε σε ζώνη μεταξύ των 640 και 670 μονάδων πριν ακολουθήσει μια ακόμα καθοδική κίνηση. Τώρα σε αυτή τη ζώνη τιμών ο ΓΔ συμπλήρωσε δέκα συνόδους και αναμένεται η διόρθωση να συνεχιστεί.
Αρχικά η αγορά αναγνωρίζοντας τη δυσκολία να προσελκυστεί φρέσκο χρήμα και επειδή η ανυπαρξία ειδήσεων οδηγεί τους επαγγελματίες να προσέχουν περισσότερο τι κάνουν οι «αντίπαλοί» τους, άρχισαν στο 2017 να «αποκτούν» κεφάλαια ρευστοποιώντας θέσεις σε κερδισμένες μετοχές του χαρτοφυλακίου τους για να αγοράσουν αυτές που υστέρησαν το 2016. Από την Πέμπτη η επιλεκτικότητα των πιέσεων άρχισε να εξαφανίζεται από τη γενίκευση της απογοήτευσης μετά το EuroWorkingGroup.
Την Παρασκευή το ξέσπασμα των πιέσεων ήταν εντυπωσιακό και τόνισε την οροφή των 670. Το να φρενάρουν την πτώση τα επίπεδα των 640 μονάδων είναι εξαιρετικά θετικό σημάδι αν συμβεί. Διαφορετικά από τον περυσινό Δεκέμβριο υπάρχει η διαπιστωμένη στήριξη των 622 μονάδων πολλές φορές αναφερθήκαμε σε αυτή.
Η κυβέρνηση δήλωνε πως «βρέξει χιονίσει» η αξιολόγηση θα κλείσει το Δεκέμβρη. Η αναβολή της απόφασης για τη δεύτερη αξιολόγηση και η πρωτοβουλία της διάθεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων σε χαμηλο-συνταξιούχους, πάγωσε το πρόσφατα αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον. Φρέσκα κεφάλαια δεν πρόλαβαν να μπουν στην αγορά. Οι διαχειριστές ήξεραν ότι μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την διεθνή ευφορία, αλλά τα κεφάλαια που θα γύριζαν στον πάγκο της αγοράς θα ήταν τα ίδια. Η κυκλική τοποθέτηση με αντίστοιχες ρευστοποιήσεις έφτιαξαν την ομάδα των νικητών και των ηττημένων του 2016. Το 2017 ξεκίνησε με επιφυλακτικά θετική διάθεση παγκόσμια, όπως και στο ΧΑ.
Επιχειρήθηκε να εμφανίσουν αποδόσεις αρκετοί ηττημένοι του 2016 και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ζητούσαν μια ένδειξη για πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Ήλπισαν ότι το EuroWorking Group θα έδειχνε τι θα φέρει το προσεχές Euro Group. Η άκρα του τάφου σιωπή από τις Βρυξέλλες και τα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο, αν το ΔΝΤ απομακρυνθεί, έφερε σκεπτικισμό στην επενδυτική κοινότητα. Τώρα θα επιμετρήσουν πόσα από τα θετικά της δεύτερης αξιολόγησης έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των blue chip. Για να γίνει, η δέουσα αφαίρεση, λόγω παράτασης της αβεβαιότητας. Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το φαινόμενο της ύπαρξης μετοχών με σαφές ανοδικό momentum αυτή την εποχή. Είναι οι ΒΙΟ (+0,72% στη βδομάδα) στο 2017 +11,20%, ΓΡΙΒ (+2%) στο 2017 +6,53%, ΕΥΡΩΒ (+0,75%) στο 2017 +4,91%, ΜΟΗ (+1,62%) στο 2017 +5,50% και ΤΕΝΕΡΓ (+2,11%), με επίδοση στο 2017 +3,56%.
Στην Αμερική η αυλαία των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου έχει ανοίξει και συνεχίζεται την προσεχή εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Morgan Stanley (17/1), Goldman Sachs, Citigroup (18/1), IBM (19/1) και General Electric (20/1), ενώ σήμερα η Αμερικανική Αγορά θα παραμείνει κλειστή λόγω Εθνικής αργίας (Luther King).
Ωστόσο το κυριότερο γεγονός στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η επίσημη ανάληψη της Προεδρίας την Παρασκευή από τον Donald Trump, ο οποίος θα απευθύνει το πρώτο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό Λαό ως Πρόεδρος.
Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά Παραγώγων για το 2017, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη η πρώτη, για φέτος, πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον S&P. Ο οίκος αξιολόγησης έχει την Ελλάδα στο «Β-» με σταθερή προοπτική από τις 22 Ιανουαρίου του 2016.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Αναταράξεις στο δίμηνο, θετικές προσδοκίες για το εξάμηνο
Μετά τη δεύτερη, επίσης θετική για τα χρηματιστήρια, εβδομάδα, οι αγορές έδειξαν ότι ακόμα διαρκούν τα εκτός αριθμητικής λογικής κίνητρα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το melt up (ανοδικό φούσκωμα τιμών από το ισχυροποιημένο φρόνημα των συναλλασσόμενων, χωρίς αριθμητικά δεδομένα) των χρηματιστηρίων προκλήθηκε από τη διέγερση των animal spirits (κύμα αισιοδοξίας για παράγοντες εκτός οικονομικής σφαίρας) των επενδυτών, που προκάλεσε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το πνεύμα ελπίδας
«Από τότε που ο Donald Trump κέρδισε τις εκλογές το 2016, υπήρξε ένα υπόγειο ρεύμα σύγχυσης σε ορισμένους κύκλους, σχετικά με το γιατί οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν τόσο χαλαρές – ή ακόμα και ενθουσιώδεις – γύρω από το τι θα κάνει ο πρόεδρος όταν βρεθεί στο Οβάλ Γραφείο. Πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ένα οικονομικό πανικό και αυτό δεν έχει συμβεί. Η νέα κυβέρνηση του κ. Trump δεν φαίνεται να έχει ταρακουνήσει τις αγορές, όπως πολλοί είχαν προβλέψει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016». Σημείωνε ο Daniel Drezner στην Washington Post. «Μέχρι στιγμής, οι αγορές έχουν επικεντρωθεί στην ώθηση για ανάληψη ρίσκου που προκαλεί το άκουσμα των οικονομικών του προτάσεων. Ήτοι στις περικοπές του εταιρικού φόρου και στα σχέδια για τις δαπάνες επί των υποδομών. Αλλά έχουν αφήσει στην άκρη την, πιθανά σε μεγάλο βαθμό, καταστροφική προσέγγιση του Προέδρου Τραμπ, για το εμπόριο. Οι μελετητές στο Ινστιτούτο Peterson για τη Διεθνή Οικονομία εκτίμησαν ότι πιθανά να έχει καταστροφικές συνέπειες ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος». Ειδοποιούσε.
Αλλά η θέση ενός καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής είναι καθαρά πολιτική. Οι αγοραίοι αντιλαμβάνονται την κατάσταση διαφορετικά. Με μια αναζήτηση στο Google του «Trump και animal spirits» θα προκύψουν πάνω από 2 εκατομμύρια αναφορές. Σε ένα άρθρο των FT της Gillian Tett με τίτλο «Ο Donald Trump απελευθερώνει τα (animal spirits) πνεύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις» αναφερόταν: Τα οκτώ ανώτερα τη τάξει στελέχη της διακυβέρνησης Τραμπ (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, επικεφαλής του προσωπικού στο Λευκό Οίκο, ο Γενικός Εισαγγελέας , και οι υπουργοί, Εμπορίου, Εθνικής άμυνας, και Οικονομικών) έχουν μόλις 55 χρόνια εμπειρία σε κυβερνητικό έργο, αλλά 83 χρόνια στις επιχειρήσεις. Η αντίστοιχη ομάδα του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα είχε 117 χρόνια στην διακυβέρνηση, αλλά μόνο πέντε χρόνια συνολικά σε επιχειρηματικό έργο.
Πολιτικές αναλύσεις και αριθμοί
Έρχεται μια ριζική αλλαγή στο καθεστώς διακυβέρνησης. Κάποιοι αγοραίοι σχολίαζαν ότι μια κυβέρνηση από dealmakers (ικανών διαπραγματευτών επί εμπορικών συμφωνιών) είναι έτοιμη να αντικαταστήσει μια κυβέρνηση από… διοργανωτές κοινοτήτων διαφόρων ειδών. Μέχρι στιγμής, αυτό όντως αναβίωσε ισχυρά «ζωώδη πνεύματα» στο χρηματιστήριο. Η εκλογή του έχει ενισχύσει συνολικά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι υπεύθυνοι επί των αγορών των επιχειρήσεων ήταν επίσης πιο αισιόδοξοι μετά τις εκλογές, και ομοίως λειτούργησαν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.
Ο όρος «ζωικό ή ζωώδες πνεύμα» διαδόθηκε από τον John Maynard Keynes από το 1936. «… εκτός από την αστάθεια που οφείλεται στην κερδοσκοπία, υπάρχει η αστάθεια λόγω των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης φύσης αφού ένα μεγάλο ποσοστό των θετικών δραστηριοτήτων μας εξαρτάται από μια αυθόρμητη αισιοδοξία παρά από μαθηματικές προσδοκίες… . Οι περισσότερες, ίσως, από τις αποφάσεις μας να κάνουμε κάτι θετικό, οι πλήρεις συνέπειες των οποίων θα εμφανιστούν μετά πολλές ημέρες, μπορεί να εκληφθούν μόνο ως αποτέλεσμα των animal spirits (όπως ένα ζώο με αυθόρμητη παρόρμηση για δράση και όχι την αδράνεια) και όχι ως το αποτέλεσμα του σταθμισμένου μέσου όρου για τα ποσοτικά οφέλη με βάση τις πιθανότητες». Εκεί έχουν καταφύγει οι αναλυτές για να αιτιολογήσουν την εικόνα των αγορών.
Στην δεύτερη εβδομάδα του χρόνου ο S&P500 κλείνοντας στις 2274,64 μονάδες, είχε επίδοση -0,10% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +1,60%. Ο Dow με υποχώρηση -0,39%, έκλεισε στις 19.885,73 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +0,62%. Ο S&P400 σκαρφάλωσε +0,32% με επίδοση στο 2017 +1,62% και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,35%, έδωσε στο έτος κέρδη 1,10%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +0,96%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 +3,55%. Ο χρυσός συνέχισε ανοδικά ανεβαίνοντας κατά +2,10%, με την απόδοσή του για το 2017 ήδη στο +3,93%. Αντίθετα, το πετρέλαιο υποχώρησε -2,20%. Στο 2017 χάνει -2,54%.
Ο Nikkei με μεταβολή -0,86%, στο 2017 εμφάνισε κέρδη +0,90%. Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,77% στη βδομάδα και κέρδισε +2,73% στο 2017. Ο DAX σκαρφάλωσε +0,26%, με απόδοση στο 2017 +1,29% και ο CAC ακολούθησε +0,26%, με μεταβολή +1,24% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -0,05% και στο 2017 απέδωσε +1,71%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε -0,88% και στο 2017 κερδίζει +1,46%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε κατά +3,22%, και στο 2017 κερδίζει +5,69%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,24%, με επίδοση στο 2017 +1,18%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,35%, και επίδοση για το 2017 +2,48%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,79%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +2,30%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,93% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +4,26%. Πτώση -1,32% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +0,29%.
Οι επενδυτικοί Γίγαντες
Η Goldman Sachs έχει εντοπίσει τρία μεγάλα θέματα που θα διαμορφώσουν το τοπίο των χρηματιστηρίων των ΗΠΑ φέτος. Όλα εξαρτώνται από τις επιπτώσεις των πολιτικών του εκλεγέντα πρόεδρου Donald Trump. Η φορολογική μεταρρύθμιση, η δύναμη του δολαρίου και ο ρυθμός αύξησης των μισθολογικών αποζημιώσεων, αναμένεται να δώσουν τον τόνο στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου φέτος. Υπογράμμισε ο David Kostin επικεφαλής της ανάλυσης επί μετοχικών αξιών σε σημείωμα προς τους πελάτες της. «Η φορολογική μεταρρύθμιση στα κέρδη των εταιριών αποτελεί βασική πηγή ελπίδας» έγραψε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τομείς που εμφανίζονται με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως οι εταιρίες λιανικού εμπορίου ο κλάδος των κατασκευών με τούβλα και κονιάματα, οι παραγωγοί ενέργειας και οι κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων. Μια περικοπή έως το 25% από το σημερινό 35% στο φόρο, για παράδειγμα, θα αυξήσει τα κέρδη του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατά 8%.
Η αύξηση των μισθών έκαμε να βλέπουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μισθοδοσία τους αλλά αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις εταιρίες με ήδη υψηλό κόστος εργασίας. Έτσι οι αλυσίδες Fast-food και τα καταστήματα λιανικής πώλησης ίσως δεχθούν πλήγμα στην κερδοφορία τους από τα έξοδα που αυξάνονται. Συνολικά, η Goldman προβλέπει πως το επόμενο έτος δεν θα είναι όπως το 2016 για τους επενδυτές μετοχών στις ΗΠΑ. Ενώ βλέπει το δείκτη S&P500 ικανό να ανέλθει ως τις 2.400 μονάδες κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους (ένα 5,4% σκαρφάλωμα από το κλείσιμο της Παρασκευής) η τράπεζα αναμένει ότι ο S&P500 θα καταλήξει στις 2.300 στο τέλος του 2017 υπονοώντας μια αύξηση μόλις 2,3%. Η βάση για τη μέτρια απαισιοδοξία τους είναι ότι οι προσδοκίες για σαρωτικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν ώθηση κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά μέρος από την αρχική υπεραισιοδοξία θα εξασθενίσει, όπως προχωρά το έτος.
Από την Bank of America Merrill Lynch ο Michael Hartnett σημείωνε: «Οι μετοχές μπορούσαν να συνεχίσουν την άνοδό τους πριν ξεφουσκώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όσο πλησιάζει το 2018. Ένα σημάδι ότι «κάτι δυσάρεστο» πρόκειται να συμβεί, θα ήταν αν και τα δύο, δολάριο και χρυσός κινηθούν υψηλότερα ταυτόχρονα.
Αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. «Θα δείξει ότι υπάρχουν προβλήματα στο μέλλον. Τα προειδοποιητικά σημάδια θα ήταν ένα ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα πιο contrarian στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από το χρυσό. Σε κάποιο χρονικό σημείο, ο χρυσός θα να κινηθεί υψηλότερα. Όταν πρόκειται να αρχίσουν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό». Το «Αγοράστε στις εκλογές, και ξεπουλήστε στην ορκωμοσία είναι μια εύκολη συμβουλή», δήλωσε ο Hartnett. Ο Dow είναι περίπου +9% ψηλότερα από τις εκλογές. Η εγκατάσταση του εκλεγμένου Προέδρου Donald Trump είναι στις 20 Ιανουαρίου και οι επενδυτές θα μπορούσαν ανησυχήσουν όταν πλησιάσουν οι συνεδριάσεις της Fed την 1η Φεβρουαρίου και την 15η Μαρτίου. Δεδομένου ότι η αύξηση των μισθών θα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Η έκθεση για την απασχόληση του Δεκεμβρίου έδειξε τις μεγαλύτερες κατά μέσο όρο αυξήσεις στο ωρομίσθιο από το 2009.. Η συνέχεια των ισχυρών δεδομένων επί των θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ταχύτερη κίνηση από την πλευρά της Fed.
ΧΑ
Φρένο στην άνοδο από απογοήτευση των επενδυτών
Μια εβδομάδα σημαντική για την εξέλιξη των τιμών των μετοχών του ΧΑ ήταν η δεύτερη του μήνα και του χρόνου. Φάνηκε πως η αγορά είχε τη δυνατότητα να περάσει πάνω από τα υψηλά από τον Ιούνιο του 2016 και όντος το κατάφερε, από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ο ΓΔ με τρεις ανοδικές συνόδους, μετά την οριακά πτωτική τη Δευτέρα, κορύφωσε την Πέμπτη στις 670,21 μονάδες. Έκλεισε ωστόσο εκείνη τη μέρα πέντε μονάδες χαμηλότερα, σε μια επίδειξη εξάντλησης της ισχύος της ανοδικής ορμής που είχε σχηματιστεί από την αρχή του έτους.
Με την πτώση της Παρασκευής, που ήταν σημαντικών διαστάσεων και γενικευμένη, φάνηκε ότι η διαπίστωση της απουσίας προόδου στις διαταραγμένες σχέσεις της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους και πιστωτές της, δεν έγινε θετικά αποδεκτή από την αγορά. Πιθανά θεώρησαν αρκετοί, επικίνδυνα μεγάλο το διάστημα της αβεβαιότητας, για όσα εκείνοι είχαν ήδη διαπιστώσει πως ενσωματώθηκαν στις αποτιμήσεις των blue chip κύρια. Έτσι, ο ΓΔ έχασε στη βδομάδα -1,30%, ενώ ο 25άρης γλίστρησε -1,55%, όταν ο FTSEM κράτησε ένα +0,61% από τα κέρδη του. Η ετήσια επίδοση του ΓΔ διαμορφώθηκε στο +1,25% του 25άρη +0,32% και του FTSEM +5,29%.
Τη Δευτέρα η αγορά κινήθηκε πτωτικά, υπό την καθοδήγηση των Τραπεζικών blue chip ως τις 11:40 και μετά, πήρε την ανηφόρα σταθερά, χωρίς ωστόσο να κλείσουν οι δείκτες σε θετικό πεδίο. Με τζίρο πάνω από 41 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,15% και έφθασε στις 659,33 μονάδες και ο 25άρης, έκλεισε στις 1769,74 με μεταβολή -0,24%. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,74%, Τραπεζών -1,15% και Κατασκευές Υλικά -1,02%. Ανοδικά συνέβαλλαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας +2,44%, Τροφίμων Ποτών +1,39% και Πετρελαίου Αερίου +1,37%. Την Τρίτη, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στην στατιστική εικόνα και το τζίρο, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,19% και ο 25άρης είχε μεταβολή +0,15%. Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας+1,74%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,58%, Ταξίδια Αναψυχή +0,97%, Τραπεζών +0,94%. Είχαμε συνεπώς αναίρεση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης συνεδρίας. Την Τετάρτη, με τζίρο κοντά στα 28,5 εκατ. ευρώ, οι θεσμικοί επιχείρησαν να βελτιώσουν την εικόνα της αγοράς και των χαρτοφυλακίων τους. Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες, όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +1,01% από +1,02% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +2,77% από 0,00%, η ΠΕΙΡ +2,74% από +2,34% στις 10/1, και ΕΥΡΩΒ +3,01% από +0,45% με υψηλή μεταβλητότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,43% και έφθασε στις 663,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1780,84, με μεταβολή +0,48%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 46,408 δις ευρώ.
Την Πέμπτη αρκετοί αγόραζαν, γιατί τις προηγούμενες μέρες αγόραζαν άλλοι και κέρδιζαν ήδη. Με τζίρο οριακά πάνω από τα 31,6 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,28% και έφθασε στις 665,21 και ο 25άρης έκλεισε στις 1782,88, με αντίστοιχα μέγιστα εκείνη τη μέρα τις 670,21 και 1797,30 μονάδες. Τα μικρά κέρδη ήταν η υπογράμμιση των πιέσεων που εμφανίστηκαν στο δεύτερο μέρος, προϊδεάζοντας για όσα θα ακολουθούσαν στην τελευταία σύνοδο, πριν την εβδομάδα εκπνοής των πρώτων για το 2017 σειρών στα παράγωγα. Την Παρασκευή, βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της προσφοράς έναντι της ζήτησης για τα Τραπεζικά blue chip που οδήγησε σε ξεπούλημα γενικό από την έναρξη. Οι πιέσεις άνοιξαν και κράτησαν τους δείκτες μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Μια μέρα που οι αναπτυγμένες αγορές έγραφαν κέρδη που τους χάρισαν άλλη μια ανοδική εβδομάδα, εκτός της οριακής εβδομαδιαίας πτώσης σε Μαδρίτη και Μιλάνο, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,03% και έφθασε στις 651,70 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1746,48 με μεταβολή -2,04%. Κλάδοι με άνοδο δεν υπήρξαν και οδήγησαν την πτώση οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,00% από +0,99% την Πέμπτη, Τραπεζών -3,90% από +0,49%, Κοινής Ωφέλειας -2,67% από +0,19%. Ο μέσος τζίρος τη δεύτερη βδομάδα του έτους περιορίστηκε στα 36,1 περίπου εκατ. ευρώ.
Οι επιμέρους μετοχές εμφάνισαν στη βδομάδα μικτή εικόνα και ήταν λίγα τα blue chip με μεγάλες βουτιές σε πέντε συνόδους. Η ΜΠΕΛΑ με απώλειες -6,02% και επίδοση στο 2017 -6,71%, ΔΕΗ -4,03% και επίδοση στο 2017 -1,04%, ΤΙΤΚ -3,74% και στο 2017 -3,09% και ΑΛΦΑ -3,02% και στο 2017 +1,58%, συνιστούν την ομάδα με πτώση διπλάσια των δεικτών και πάνω.
Με απώλειες πάνω από τον Δείκτη τους είχαμε τα blue chip ΕΛΠΕ -2,67% και στο 2017 -1,13%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,54% και στο 2017 +5,50%, ΜΕΤΚ -2,29% και στο 2017 +0,31%, και ΠΕΙΡ -1,85% και στο 2017 +1,44%. Μεγάλο είναι το πλήθος των μετοχών του 25άρη με μεταβολή της τάξης του -1,5%. Είναι οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,27% και στο 2017 +2,63%, ΕΧΑΕ -1,22% στο 2017 -1,02%, ΜΥΤΙΛ -1,27% στο 2017 +1,30%, ΟΤΕ -1,11% στο 2017 -0,56%, ΣΑΡ -1,52% στο 2017 -6,31% και ΦΦΓΚΡΠ -1,04% στο 2017 -0,78%.
Με αμυντικά χαρακτηριστικά στη βδομάδα εμφανίστηκαν αλφαβητικά οι μετοχές με πτώση από -0,8% ως -0,5% ήτοι: ΑΡΑΙΓ -0,62% στο 2017 +1,74%, ΕΕΕ -0,82% στο 2017 -0,87%, ΕΤΕ -0,78% στο 2017 +2,02%, ΛΑΜΔΑ -0,43% στο 2017 -2,71%, ΟΠΑΠ -0,57% στο 2017 +2,98%. Κέρδη σε μια πτωτική εβδομάδα εμφάνισαν οι ΤΕΝΕΡΓ +2,11% με επίδοση στο 2017 +3,56%, ΓΡΙΒ +2% στο 2017 +6,53%, ΜΟΗ +1,62% στο 2017 +5,50%, ΕΥΡΩΒ +0,75% στο 2017 +4,91%, ΒΙΟ +0,72% στο 2017 +11,20%, και ακολουθεί ο ΟΛΠ με 0,00% στο 2017 -0,45%.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Στην δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στο ΧΑ και στα παράγωγα προϊόντα του 25άρη, οι ρυθμοί συναλλαγών ανέβηκαν. Αλλά ο δείκτης με τρεις ανοδικές συνόδους και δυο πτωτικές υποχώρησε κατά -1,55%. Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανέβηκαν κατά +88,8%, ενώ οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στις 7.541 από 7.943 μια υποχώρηση κατά -5,06%.
Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν σε 6.675 από 7.746. Ο όγκος της έφτασε στα 953 από 743 ΣΜΕ ημερησίως και της σειράς Φεβρουαρίου, ανήλθε στα 233 από 42 τη μέρα. Οι προσδοκίες των traders είναι δυσοίωνες. Όρισαν προ-πορεία της τάξης των 4,25 μονάδων του 25άρη (1773,94) έναντι των ΣΜΕ, προ της βδομάδας εκπνοής. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της σειράς Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1742,25 μονάδες, όπως και της επόμενης. Γεγονός που υπογραμμίζει την μικρή ορατότητα ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση που θα επηρεαστεί πιθανά από την πορεία των διεθνών αγορών και την ροή των ειδήσεων σχετικά με την πρόοδο στη σχέση της χώρας με τους πιστωτές. Ειδικά θα παίξει ρόλο η διαχείριση του θέματος με το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,04%) χάθηκαν συνεχόμενες στηρίξεις στις 1774, 1762 και 1752 μονάδες και η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη που ορίζεται από τις 1740 – 1745 μονάδες. Ο δείκτης εδώ και μέρες επιδίδεται, μετά την ανοδική διάσπαση των 1740 μονάδων, σε αλληλοκαλυπτόμενα candlesticks αναμονής, δίχως να έχει την τεχνική φόρα που αρμόζει για να ξεπεράσει το επίπεδο των 1800 μονάδων, βάζοντας ως μετέπειτα στόχο την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού στις 1835 μονάδες περίπου.
Καθοδική καταστρατήγηση της περιοχής στήριξης των 1740 και αργότερα των 1725 μονάδων θα επιφέρει βραχυχρόνια αλλαγή στη τάση. Οι εναλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, μετά και τη φυγή της Τράπεζας Κύπρου, έχει δημιουργήσει αυξημένη ευαισθησία στις αυξομειώσεις των Τραπεζών, καθώς η μετοχή της ΑΛΦΑ έχει περάσει στη πρώτη θέση σε βαρύτητα, ‘καθαιρώντας’ στη δεύτερη θέση τη ΕΕΕ, ενώ η ΕΤΕ και η ΠΕΙΡ έχουν ανέλθει στη 3η και 4η θέση αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες ήρεμες δυνάμεις της ομάδας των: ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.
Οι διεθνείς αγορές συνέχισαν να έχουν κέρδη στη βδομάδα παρά την κάμψη που εμφανίστηκε στους δείκτες των αγορών των ΗΠΑ.
Οι επιμέρους μετοχές εμφάνισαν στη βδομάδα μικτή εικόνα και ήταν λίγα τα blue chip με μεγάλες βουτιές σε πέντε συνόδους.
- Η ΜΠΕΛΑ με απώλειες -6,02% και επίδοση στο 2017 -6,71%,
- ΔΕΗ -4,03% και επίδοση στο 2017 -1,04%,
- ΤΙΤΚ -3,74% και στο 2017 -3,09% και
- ΑΛΦΑ -3,02% και στο 2017 +1,58%,
συνιστούν την ομάδα με πτώση διπλάσια των δεικτών και πάνω.
Με απώλειες πάνω από τον Δείκτη τους είχαμε τα blue chip
- ΕΛΠΕ -2,67% και στο 2017 -1,13%,
- ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,54% και στο 2017 +5,50%,
- ΜΕΤΚ -2,29% και στο 2017 +0,31%, και
- ΠΕΙΡ -1,85% και στο 2017 +1,44%.
Μεγάλο είναι το πλήθος των μετοχών του 25άρη με μεταβολή της τάξης του -1,5%. Είναι οι:
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,27% και στο 2017 +2,63%,
- ΕΧΑΕ -1,22% στο 2017 -1,02%,
- ΜΥΤΙΛ -1,27% στο 2017 +1,30%,
- ΟΤΕ -1,11% στο 2017 -0,56%,
- ΣΑΡ -1,52% στο 2017 -6,31% και
- ΦΦΓΚΡΠ -1,04% στο 2017 -0,78%.
Με αμυντικά χαρακτηριστικά στη βδομάδα εμφανίστηκαν αλφαβητικά οι μετοχές με πτώση από -0,8% ως -0,5% ήτοι:
- ΑΡΑΙΓ -0,62% στο 2017 +1,74%,
- ΕΕΕ -0,82% στο 2017 -0,87%,
- ΕΤΕ -0,78% στο 2017 +2,02%,
- ΛΑΜΔΑ -0,43% στο 2017 -2,71%,
- ΟΠΑΠ -0,57% στο 2017 +2,98%.
Κέρδη σε μια πτωτική εβδομάδα εμφάνισαν οι
- ΤΕΝΕΡΓ +2,11% με επίδοση στο 2017 +3,56%,
- ΓΡΙΒ +2% στο 2017 +6,53%,
- ΜΟΗ +1,62% στο 2017 +5,50%,
- ΕΥΡΩΒ +0,75% στο 2017 +4,91%,
- ΒΙΟ +0,72% στο 2017 +11,20%,
και ακολουθεί ο ΟΛΠ με 0,00% στο 2017 -0,45%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Οι εναλλαγές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, μετά και τη φυγή της Τράπεζας Κύπρου, έχει δημιουργήσει ‘αυξημένη ευαισθησία’ στις αυξομειώσεις των Τραπεζών, καθώς η μετοχή της Alpha Bank έχει περάσει στη πρώτη θέση σε βαρύτητα, ‘καθαιρώντας’ στη δεύτερη θέση τη Coca Cola HBC, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς έχουν ανέλθει στη 3η και 4η θέση αντίστοιχα αφήνοντας πίσω τις προηγούμενες ‘ήρεμες δυνάμεις’ των: ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.
Το φαινόμενο αυτό έχει σπρώξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών, στις 670 μονάδες, δίχως όμως να πείσει για τη συνέχεια της κίνησης μιας που τα “καύσιμα”, που έρχονταν από το συνολικό τζίρο των συναλλαγών δεν ξεπερνούσαν τα 50 με 60 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι τα “alerts” στα τερματικά των ενεργών επενδυτών, μετά τη διάσπαση της ζώνης των 660 με 650 μονάδων, δεν μπόρεσαν να δώσουν τις αναδιαρθρώσεις που άρμοζαν για να σπρώξουν τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια σε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον διαφυγής προς την περιοχή των 700 μονάδων.
Ζητούμενο για τη δύναμη των “Buyers” είναι η διατήρηση του επιπέδου των 650 με 645 μονάδων στο ενδεχόμενο “pullback” της Αγοράς. Διαγραμματικό στοιχείο, που θα μπορούσε με το κατάλληλο τζίρο να επαναφέρει το Γενικό Δείκτη σε ανοδική τροχιά προς τα υψηλά του προπερασμένου Οκτωβρίου στις 730 μονάδες περίπου.
Ο δε δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25, εδώ και μέρες επιδίδεται, μετά την ανοδική διάσπαση των 1740 μονάδων, σε αλληλοκαλυπτόμενα “candlesticks” αναμονής, δίχως να έχει την τεχνική φόρα που αρμόζει για να μπορέσει να αποδράσει άνω των 1800 μονάδων, βάζοντας ως μετέπειτα στόχο την άνω πλευρά του ανοδικού καναλιού στις 1835 μονάδες περίπου.
Καθοδική καταστρατήγηση της περιοχής στήριξης των 1740 με 1725 μονάδων θα επιφέρει βραχυχρόνια αλλαγή στη τάση.
Οκτώ συνεδριάσεις πάει να συμπληρώσει ο Τραπεζικός Δείκτης πάνω από τη βραχυχρόνια αντίσταση των 855 μονάδων, αποτυπώνοντας όμως ανοδική αδυναμία πλησίον της προηγούμενης τοπικής κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στις 912 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 855 μονάδων θα φέρει τον Τραπεζικό δείκτη σε επαφή με τις 825 μονάδες. Αντιθέτως η “αρπαγή” των 920 μονάδων με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα βάλει τα διαγραμματικά θεμέλια για την πολύ σημαντική περιοχή αντίστασης των 1000 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Με σχετικά περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά με επιφυλακτικά θετική διάθεση ξεκίνησε το 2017, καθώς τα βασικά οικονομικά και πολιτικά μέτωπα παραμένουν ακόμα ανοικτά.
Η συνάντηση των κλιμακίων των οικονομικών Υπουργείων της Ευρωζώνης δεν έβγαλε είδηση, ούτε ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της αξιολόγησης να μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.
Η νέα καθυστέρηση ήταν αναμενόμενο να φέρει ρευστοποιήσεις, ανακόπτοντας ένα σερί θετικών διακυμάνσεων που είχε παρατηρηθεί από το ξεκίνημα του 2017.
Στις πρώτες δύο εβδομάδες της χρονιάς ξεχώρισαν για τις αποδόσεις τους μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα πέρυσι, καθώς και ποιοτικές περιπτώσεις της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν προϋποθέσεις να κινηθούν αυξητικά στα οικονομικά τους αποτελέσματα. Οι τζίροι ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαμηλοί, γεγονός που δείχνει ότι το θετικό ξεκίνημα ήταν περισσότερο αποτέλεσμα “εσωτερικών κινήσεων”.
Η μη ύπαρξη νέων στην παρούσα φάση δεν είναι καλός οιωνός για την Αγορά. Ο ορίζοντας παραμένει ασαφής ως προς το χρονοδιάγραμμα των όσων έχουν τιμολογηθεί στις μετοχές, με αποτέλεσμα η κόπωση των τιμών να έρχεται γρηγορότερα. Ακόμα και τα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο τόνο στην Αγορά, θα αργήσουν να δημοσιευθούν δεδομένου ότι φέτος οι εισηγμένες εταιρείες έχουν ένα επιπλέον μήνα (τέλος Απριλίου) στην διάθεση τους, για να δημοσιεύσουν τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις τους, ενώ και η υποχρεωτική σύνταξη του ετήσιου δελτίου για την κοινωνική ευθύνη αποτελεί ένα επιπλέον λόγο καθυστέρησης.
Επομένως, η εσωστρέφεια μετά από ένα διάλλειμα μερικών εβδομάδων, φαίνεται να επιστρέφει αφού οι εσωτερικοί καταλύτες θα παραμείνουν, στην καλύτερη περίπτωση, σε αδράνεια τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα. Τεχνικά οι 670 μονάδες αποτέλεσαν το πέρας των “αλκυονίδων ημερών” του Χ.Α., επίπεδο το οποίο έφερε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 14 μηνών. Παρά την έντονη πτώση της Παρασκευής οι βασικοί τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι, τα περιθώρια ωστόσο έχουν στενέψει αφού πλέον η ζώνη τιμών μεταξύ 638 και 622 μονάδων αποτελεί το οχυρό στήριξης των αγοραστών. Η διάσπαση αυτής της περιοχής θα βάλει την Αγορά σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.
Από την άλλη πλευρά η δυναμική της ανόδου έδειξε ακόμα και στις ανοδικές συνεδριάσεις να έχει περιορισθεί αισθητά, καθώς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά δεν διατηρήθηκαν στα κλεισίματα, σημαντική ένδειξη της υποχώρησης που ακολούθησε.
Συμπερασματικά η τεχνική εικόνα δείχνει κορεσμό της ανόδου, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι σε αρχικό στάδιο και ενδεχομένως μια γρήγορη κίνηση των ταλαντωτών στην υποτιμημένη ζώνη ωθώντας τον Δείκτη προς τα “δουλεμένα” επίπεδα της συσσώρευσης των 630 μονάδων, να αποτελούσε το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα
Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά τριών μηνών στην Ασία, σήμερα Δευτέρα με τους επενδυτές να τρομάζουν εκ νέου από τις ανησυχίες σχετικά με το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η αβεβαιότητα της πολιτικής των ΗΠΑ διατηρήθηκε πριν από την ορκωμοσία του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump.
Οι επενδυτές των περιφερειακών χρηματιστηριακών αγορών ήταν διστακτικοί. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%,ο της Nikkei Ιαπωνίας έχασε 0,6% και στη Σαγκάη ο SSEC πέφτει 1,4%.
Σήμερα στην Ευρώπη θα έχουν πιθανό άνοιγμα με κέρδη οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μια πτώση για οι γερμανικές μετοχές.
Η λίρα βυθίστηκε σήμερα τόσο χαμηλά ως 1,1983 δολάρια, βάθη που δεν έχουμε δει από το κραχ του Οκτωβρίου, αφού τερμάτισε στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή περίπου στα 1,2175.
Η αγορά αντιδρά εν μέρει από ένα δημοσίευμα των Sunday Times που η Πρωθυπουργός Theresa Μay θα χρησιμοποιήσει μια ομιλία την Τρίτη για να σηματοδοτήσει τα σχέδια για ένα «σκληρό Brexit», στοχεύοντας στην εγκατάλειψη της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της Βρετανίας.
Οι επενδυτές ανησυχούν πως μια τέτοια αποφασιστική διακοπή από την ενιαία αγορά θα βλάψει τις βρετανικές εξαγωγές και να οδηγήσει τις ξένες επενδύσεις εκτός της χώρας.
Ο δείκτης δολαρίου εμφάνισε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση του σε περισσότερο από δύο μήνες την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έκριναν απαραίτητο να επανεξεταστεί το ζήτημα του εμπορίου. Η πρόεδρος της Fed Janet Yellen θα εκθέσει τις σκέψεις της σε ομιλίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική την Τετάρτη και την Πέμπτη αυτή την εβδομάδα.
Οι Ασιατικές αγορές περιμένουν επίσης με αγωνία να δούνε αν ο Trump θα ανταποκριθεί σε μια υπόσχεση από την προεκλογική εκστρατεία να θεωρήσει το Πεκίνο για στρέβλωση στην ισοτιμία για το κινέζικο νόμισμα για να δώσει συνέχεια στην απειλή να χαστούκι μέσω υψηλών δασμών σε κινεζικά προϊόντα. Το φάντασμα της επιδείνωσης των εμπορικών και πολιτικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας είναι πιθανό να επηρεάζει αρνητικά την εμπιστοσύνη των εξαγωγέων και των επενδυτών σε όλο τον κόσμο
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι συστατικό στοιχείο της δίκαιης ανάπτυξης, αναφέρει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην Αυγή της Κυριακής και τονίζει ότι «δουλεύουμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Η υπουργός σημειώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί κεντρικό πυλώνα στον σταθερό στόχο για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και πως για το ζήτημα υπάρχει θετική ανταπόκριση σε όλες τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο και μόνο εφόσον υπάρξουν ταυτόχρονες κινήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωσή της. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες κοινοτική πηγή, στις Βρυξέλλες, με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών και ειδικότερα την προχθεσινή συνάντηση Μοσκοβισί-Τσακαλώτου, αλλά κυρίως τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup και τη συζήτηση που έγινε σε σχέση με την αξιολόγηση.
Διπλό μήνυμα, στην Ελλάδα να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας για να αποφύγει σκληρότερα μέτρα σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ότι πιθανώς θα χρειαστούν και υποχωρήσεις από την πλευρά του Βερολίνου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Ταμείο και να αποφευχθεί μια «εφιαλτική» ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, επιχείρησε να στείλει μέσω της συνέντευξής του στη Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Για δημόσια παραδοχή, για πρώτη φορά, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ,η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ». Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM», αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag.
Μεγάλη πιθανότητα για κλείσιμο της αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου «βλέπει» ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επισκέφθηκε το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.
«Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Οι θεσμοί σκέπτονται να επιστρέψουν και μπορεί να επιστρέψουν πολύ σύντομα.
Την άποψη ότι η Ελλάδα κινείται στη «σωστή κατεύθυνση» εκφράζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L’ Echo. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο εξακολουθεί να είναι ανήσυχος σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup απαντά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού εδώ και πολλά συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει ανάπτυξη, έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, ενώ αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των υπολοίπων κρατών-μελών. Σημειώνει πάντως ότι το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα.
Την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορεί πλέον να βγει στις αγορές», εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Αναφερόμενος στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ώστε να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% στα πλεονάσματα μετά το 2018, ο υπουργός απαντά ότι «ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και το να παίρνουμε αποφάσεις από σήμερα για το 2019 δεν είναι ό,τι πιο ασφαλές». «Το απέδειξε εξάλλου η ιστορία με τις λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ», συμπληρώνει.
Την υψηλότερη ετήσια επίδοση από το 2001, με 136.260 νέες θέσεις εργασίας, κατέγραψε το 2016 το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Αθροιστικά, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.142.974 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.006.714. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο ήταν θετικό και διαμορφώθηκε στις 136.260 νέες θέσεις εργασίας. Η επίδοση του προηγούμενου έτους ήταν καλύτερη κατά 36.560 νέες θέσεις εργασίας έναντι του 2015.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ στη Σερβία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΒΖ ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος, προσθέτοντας ότι ως ελάχιστο τίμημα έχει οριστεί το ποσό των 25 εκατ. ευρώ. «Φέτος, μετά από αρκετό διάστημα τα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία εμφανίζουν κερδοφορία», επισήμανε, προσθέτοντας, «επίσης φέτος δούλεψαν και τα δύο κανονικά, επομένως η αξία τους έχει αυξηθεί σημαντικά».
Αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΑλέξης Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ημερίδας στις Σέρρες για τον αγροτικό τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας.
Αφού ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα εργάστηκε πάρα πολύ σκληρά έτσι ώστε από τη μεριά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και των ηγεσιών τους επιζητεί την επίλυση αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας, έτσι ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία με ασφάλεια πλέον και για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια να μπορέσει να βαδίσει στο δρόμο της ανάπτυξης».
Την εκλογή του Richard P. Boucher στη θέση του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ανακοίνωσε η Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ-3,86%Α.Ε., προχωρώντας στην αντικατάσταση του παραιτηθέντος Σπύρου Λορεντζιάδη. Ο κ. Boucher διατελεί διευθύνων σύμβουλος της Bank of Ireland Group από το 2009 και διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία σε ευρύ φάσμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Σε σώμα συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,70% Ανανεώσιμες Α.Ε., 100% θυγατρικής της ΔΕΗ Α.Ε.
- Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, (Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος)
- Άννα Καμηλέρη, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, (Οικονομολόγος)
- Ηλίας Μοναχολιάς, Διευθύνων Σύμβουλος, (Πολιτικός Μηχανικός )
Την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των 10.000 νέων μετοχών της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 15.500 ευρώ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενέκρινε την εισαγωγή των μετοχών και η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθεί βάσει του Κανονισμού του Χ.Α.
Την επιτυχή έκδοση ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 250 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.
Το ομόλογο, λήξεως στις 19 Ιανουαρίου του 2027, εκδόθηκε στην ονομαστική αξία και φέρει επιτόκιο ύψους 9,25%.
Σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης, η κυπριακή τράπεζα θα έχει το δικαίωμα πρόωρης εξόφλησης στις 19 Ιανουαρίου του 2022, υπό την αίρεση λήψεως όλων των απαραίτητων εγκρίσεων.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συμβουλή να μην ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν λάβει υψηλόβαθμα στελέχη της Volkswagen, εν μέσω της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο εκπομπής ρύπων. Οι αμερικανικές αρχές έχουν ήδη, στοιχειοθετήσει την εμπλοκή έξι – πρώην και νυν – διευθυντών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο σκάνδαλο, ενώ το Σάββατο, συνέλαβαν έναν εξ αυτών, στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θα πληρώσει 864 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση,για να διευθετήσει τις διώξεις για τον ρόλο του στην εσφαλμένη εκτίμηση τίτλων ακινήτων, που συνέβαλε στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 21 Πολιτείες υπέγραψαν μια συμφωνία με τις Moody’s Investors services, Moody’s Analytics και τον μητρικό οίκο Moody’s Corporation. Ο οίκος αξιολόγησης έχει κατηγορηθεί ότι υπερεκτίμησε την αξιολόγηση των τίτλων που ήταν βασισμένοι στα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου («subprimes») τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά το μεγάλο κραχ του 1929.
Αύξηση εμφάνισαν τον Δεκέμβριο του 2016 οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 0,6%. Ωστόσο, η αύξηση αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο κατά 0,8%. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στον ρυθμό μεταβολής της αμερικανικής οικονομίας, καθώς οι λιανικές πωλήσεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εξέλιξη του ΑΕΠ. Εξαιρουμένων του κλάδου των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,2%.
Πτώση της τάξης του 6,8% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo, τα οποία περιορίστηκαν σε 5,27 δισ. δολάρια (0,96 δολάρια/μετοχή) έναντι 5,58 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη 1 δολαρίου ανά μετοχή.
Αύξηση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της JP Morgan, τα οποία ανήλθαν σε 6,73 δισ. δολάρια (1,71 δολ/μετοχή) έναντι 5,43 δισ. δολαρίων το αντιστοιχο διάστημα του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν κέρδη της τάξης των 1,44 δολαρίων ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, ενισχύθηκαν σε 24,33 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προσδοκούσαν σε έσοδα 23,95 δισ. δολαρίων.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θεωρούνται οι πλέον καινοτόμες στον πλανήτη, επενδύοντας σημαντικά στην έρευνα και στην ανάπτυξη, γεγονός που τους προσφέρει και πλεονέκτημα σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας και κερδών. Περίπου κατά 70% οι πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις του πλανήτη το 2016 ήταν αμερικανικές, σύμφωνα με την έρευνα για την παγκόσμια καινοτομία το 2016 της Boston Consulting Group (BCG), που βασίστηκε σε απαντήσεις περισσότερων από 1.500 διευθυνόντων συμβούλων απ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Πτώση εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της BlackRock, τα οποία υποχώρησαν σε 851 εκατ. δολάρια έναντι 861 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Παρ’ όλα αυτά, σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 5,13 δολάρια έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών περί κερδών 5,02 δολαρίων/μετοχή. Οι δαπάνες παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 3,5% σε 1,67 δισ. δολάρια.
Καλύτερα των προσδοκιών αποδείχθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της Bank of America, κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2016, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 4,7 δισ. δολάρια έναντι 3,28 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,40 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 0,38 δολαρίων/μετοχή.