Skip to main content

Σολτς: Η αμερικανική απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγουν από τον Καναδά, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και το Μεξικό αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά (G7) στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, διαβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσιγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters