Skip to main content

Αλ. Χαρίτσης: Στόχος η διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού φορολογικού συντελεστή

Στις προοπτικές επίλυσης των κεντρικών προβλημάτων της διεθνούς κοινότητας εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στην ετήσια υπουργική σύνοδο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη για ενδυνάμωση της διεθνούς συνεργασίας σε τρία κρίσιμα ζητήματα: τη φορολογική πολιτική και την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του κοινωνικού dumping και το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Όσον αφορά το πρώτο πρόβλημα, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού φορολογικού συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη, ώστε να αποφύγουμε  τον ανεξέλεγκτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών» και «να εντείνουμε τη συνεργασία μας προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αντιμετώπισης των φορολογικών παραδείσων».

Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια κάνει σημαντικά βήματα, βελτιώνοντας το νομικό και ελεγκτικό πλαίσιο, προωθώντας πολιτικές διαφάνειας στις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και τη στενή συνεργασία με άλλα κράτη.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του κοινωνικού dumping, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές προστατευτισμού, αλλά με επενδύσεις στην εργασία, τις υποδομές και την αύξηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις διεθνείς συνεργασίας σε τομείς, όπως η έρευνα, η καινοτομία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα προωθούνται αυτοί οι στόχοι «με μία σειρά από προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με δράσεις για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με στοχευμένα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την ψηφιακή τους αναβάθμιση καθώς και με μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή».

Τέλος, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μόνες οι χώρες που αποτελούν πύλες εισόδου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, και σημείωσε ότι «πρέπει όλα τα κράτη να συμβάλουν έμπρακτα και υλικά, υποστηρίζοντας τις χώρες πρώτης εισόδου αλλά και απορροφώντας τον αριθμό των προσφύγων που τους αναλογεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ