Skip to main content

Τι επισημαίνει ο DBRS για τα κόκκινα δάνεια της Κύπρου

Περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Κύπρου βλέπει ο οίκος DBRS, χάρη στο κυβερνητικό σχήμα Εστία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών, σημεώνοντας πως ευνοϊκά επίσης λειτουργούν η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η πτώση της ανεργίας. Το πιο επίμονο αγκάθι είναι τα δάνεια προς νοικοκυριά. 

Όπως αναφέρει ο οίκος πέρυσι η Κύπρος κατέβαλε αξιοσημείωτη πρόοδο στον περιορισμό των τρωτών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος, μειώνοντας τον όγκο των κόκκινων δανείων στα 10,4 δισ. ευρώ. Οι κυπριακές τράπεζες έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση τους ενώ επέστρεψαν και στην κερδοφορία.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, παρά την αισθητή μείωσή τους, ωστόσο, παραμένουν αρκετά υψηλά, στο 30,5% του συνόλου. Ενώ έχουν μειωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, η βελτίωση της εικόνας στα δάνεια των νοικοκυριών και την μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πιο περιορισμένη. 

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα δάνεια των νοικοκυριών είναι 37,7% και των μικρομεσαίων εταιρειών στο 39,4% την ώρα που στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι στο 19%. 

Ωστόσο με την εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ και στα στεγαστικά δάνεια το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται και σε αυτό το μέτωπο πρόοδος. Υπολογίζεται ότι κόκκινα δάνεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο σχήμα.

naftemporiki.gr