Skip to main content

Ιαπωνία: Απροσδόκητη ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, αλλά…

H ιαπωνική οικονομία ανέβασε απροσδόκητα ταχύτητα το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι προβλέψεων ότι θα συρρικνωθεί. Ωστόσο οι εισαγωγές συνέχισαν να υποχωρούν ταχύτερα από τις εξαγωγές, γεγονός που επιβεβαιώνει τους φόβους για την αδύναμη εσωτερική κατανάλωση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,1% κόντρα στις προβλέψεις για πτώση του κατά 0,2%. Η επίδοση ήρθε ύστερα από ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου.

Ωστόσο τα πολύ αδύναμα στοιχεία για τις εισαγωγές ενδεχομένως να αποθαρρύνουν τον πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, από το να προχωρήσει κανονικά στα σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων τον Οκτώβριο. «Τα περισσότερα συστατικά του ΑΕΠ είναι αρνητικά» σχολίασε στο Reuters ο Χιροάκι Μούτο, επικεφαλής οικονομολόγος της Tokai Tokyo Research. 

«Η οικονομία έχει ήδη φτάσει στο απόγειό της, οπότε μάλλον θα ακολουθήσει ήπια ύφεση. Κανείς δεν θα πει ‘όχι’ σε μία αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ» πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές έκαναν βουτιά 4,6%, τη μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία, ενώ οι εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν 2,6%. Με το πλήγμα στις εισαγωγές να είναι ισχυρότερο, οι καθαρές εξαγωγές (η διαφορά δηλαδή) πρόσθεσαν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως έδειξαν τα στοιχεία. 

naftemporiki.gr