Skip to main content

ΗΠΑ: Άρση δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για Καναδά και Μεξικό – Μήνυμα σε Κίνα

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Καναδά και το Μεξικό μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σε αντάλλαγμα για τη λήψη σκληρών, νέων μέτρων ώστε να μην εισάγεται από τις δύο αυτές χώρες κινεζικός χάλυβας.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, μέσα σε 48 ώρες θα καταργηθούν οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον Καναδά αλλά και οι ανταποδοτικοί δασμοί του Καναδά σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα (χοιρινό, μοσχάρι, μπέρμπον…) αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρονται οι δασμοί και στα αντίστοιχα μεξικανικά προϊόντα. «Μόλις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό και θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε αυτές τις χώρες χωρίς δασμούς», ανέφερε.

Η άρση των δασμών αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην ενεργοποίηση της USMCA, που θα αντικαταστήσει την εμπορική συμφωνία NAFTA και γίνεται ένα σημαντικό βήμα ώστε να εγκριθεί από το Κογκρέσο η νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σε ομιλία του στη χαλυβουργία Stgelco, στο Χάμιλτον του Οντάριο, αποκάλεσε «φανταστικά νέα» την άρση των δασμών και δήλωσε αισιόδοξος ότι εντός των επόμενων εβδομάδων οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην επικύρωση της USMCA.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ότι αναβάλλει για έξι μήνες τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, καθώς βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιαπωνία, προσβλέποντας σε εμπορικές συμφωνίες.

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο, με την Κομισιόν να τονίζει πως είναι προετοιμασμένη να διαπραγματευτεί μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters