Skip to main content

Σινο-γερμανική συνεργασία με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Την πρόθεση της Γερμανίας να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Κίνα με στόχο την προστασία του ελεύθερου εμπορίου επεσήμανε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο. Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, υπογράμμισε ότι η πόρτα της Κίνας είναι ανοιχτή. Αν και η συνάντηση έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία οι δύο μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε τις ευθείες βολές κατά της Ουάσιγκτον.

Πηγές του Βερολίνου τόνιζαν εξάλλου ότι δεν επιθυμούσε να στείλει το μήνυμα ότι συντάσσεται ανοιχτά με την Κίνα στη διαμάχη του δράκου με τις ΗΠΑ. Οι ισορροπίες στο εμπορικό μέτωπο και στην προσπάθεια για συγκρότηση συμμαχιών είναι λεπτές, εξαιτίας και της εντελώς απρόβλεπτης αμερικανικής στάσης.  

«Η Κίνα έχει θετική στάση απέναντι στις γερμανικές εταιρίες και θα προστατεύσει τις επενδύσεις τους» διαβεβαίωσε ο Λι Κετσιάνγκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ. Σημείωσε δε ότι Κίνα και Γερμανία στηρίζουν και οι δύο το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και πιστεύουν ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μεταξύ τους συνεργασία. Τα εμπόδια, όπως είπε, μπορούν να ξεπεραστούν. «Η πόρτα της Κίνας είναι ανοικτή. Μπορείτε να πείτε ότι θα ανοίξει ακόμα περισσότερο» είπε χαρακτηριστικά ο Λι. 

Από την πλευρά της η καγκελάριος χαιρέτισε τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κίνας ότι θα ανοίξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο όπως και την αγορά αυτοκινήτου.

Πρόκειται για την 11η επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα από τότε που έγινε καγκελάριος το 2005. Συνοδεύεται από περίπου 20 υψηλόβαθμα στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων ενώ αργότερα σήμερα η καγκελάριος θα παρευρεθεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.