Skip to main content

Ντομπρόβσκις: Τα σχέδια για το ελληνικό χρέος

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του προς την οικονομική Handelsblatt.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σ.σ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο). «Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων». Διευκρινίζει πάντως ότι οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ ο Λετονός πολιτικός δεν εμφανίζεται πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι εξετάζονται διάφορες δυνατότητες συμμετοχής. Σε ερώτηση, τέλος, εάν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου, όπως προβλέπεται, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός, απαντώντας: «Πιθανότατα ναι. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι συνολικά το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα έχει υπερβεί μάλιστα τους δημοσιονομικούς στόχους. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα επιτευχθεί φέτος σε κάθε περίπτωση. […] Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα εμπρόθεσμα».

Η Welt για το αναπτυξιακό σχέδιο

Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Die Welt υπό τον τίτλο «Κάνοντας την Ελλάδα και πάλι μεγάλη». Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή το σχέδιο για την ανάπτυξη «που θα διασφαλίζει την ανάκαμψη μετά την εκπνοή του τρίτου προγράμματος». Σύμφωνα με το έγγραφο 104 σελίδων που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχεδιάζει βαθιές τομές στον οικονομικό και ενεργειακό κλάδο. Βασικές προτεραιότητες, όπως αναφέρεται, είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρση των capital control και η βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης. Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια ειδικότερα και προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζών, φέρεται να εξετάζεται τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα βοηθά στην αξιολόγηση των κόκκινων δανείων.

Όπως σχολιάζει η Welt, το ερώτημα είναι πόσο πειστικά είναι τα προαναγγελθέντα μέτρα για δυνητικούς επενδυτές. Εξίσου σημαντικό για τους επενδυτές είναι με ποιο τρόπο θα εγκαταλείψει η Ελλάδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Πάντως, όπως σημειώνεται, σε αντίθεση με το παρελθόν οι εμπλεκόμενοι δανειστές φαίνεται να αποτιμούν σήμερα πιο θετικά την κατάσταση στην Ελλάδα και να είναι ικανοποιημένοι από το βαθμό συνεργασίας την νυν κυβέρνησης. Το δε ΔΝΤ φαίνεται να εξετάζει τώρα και κατά την εκπνοή του προγράμματος την οικονομική του συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί σύντομα και πάλι στα πόδια της»

Στις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή το Staff Level Agreement του Σαββάτου αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί σύντομα και πάλι στα πόδια της», η οποία επιχειρεί να διαφωτίσει τις πολιτικές προεκτάσεις της εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος.

«[…] O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος για τις επικείμενες εκλογές. Αυτές πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Αύγουστο του 2019, ωστόσο υπάρχουν εικοτολογίες ότι ο Τσίπρας μπορεί να προχωρήσει σε εκλογές ήδη το ερχόμενο φθινόπωρο. Στην παρούσα φάση ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις σημαντικά της Ν.Δ. Το Σαββατοκύριακο ο Τσίπρας είπε ότι η χώρα μπορεί να θέσει πλέον νέους αναπτυξιακούς στόχους. […] Στην εκλογική του πελατεία υποσχέθηκε, για μετά τη λήξη του προγράμματος, την επαναφορά των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας […]. Παράλληλα ο Τσίπρας υπόσχεται την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, εάν στο τέλος της χρονιάς υπάρχουν αρκετά στον κρατικό κορβανά, η κυβέρνηση προτίθεται να αποφασίσει όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια κοινωνικό μέρισμα για φτωχούς συνταξιούχους. Επιπλέον ο Τσίπρας ορκίστηκε ότι η κυβέρνησή του θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και 2019. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα έσοδα είναι τόσο καλά που η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να ακυρωθούν οι συμπεφωνημένες με τους δανειστές περικοπές στις συντάξεις το 2019».