Skip to main content

Λίγες εκκρεμότητες στον εξωδικαστικό, πολλές στον ν. Κατσέλη

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Την αισιοδοξία του ότι μέχρι αύριο το βράδυ θα έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς (SLA) εξέφρασε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Πάμε πολύ καλά», είπε και τόνισε ότι σήμερα  Παρασκευή θα συζητηθούν 3-4 θέματα που μένουν σε εκκρεμότητα, μεταξύ των οποίων είναι ο ΕΝΦΙΑ αλλά και κάποιες ελάχιστες αποκλίσεις στο δημοσιονομικό.

«Στη συνέχεια», ανέφερε, «οι δυο πλευρές θα αποσυρθούν και έως αργά το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί θα μας δοθεί το νέο draft των θεσμών. Δηλαδή, θα γίνει ανταλλαγή κειμένων, προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση το Σάββατο θα συζητήσουμε όποια θέματα μείνουν εκκρεμή», τόνισε.

Για σήμερα, πάντως, είναι προγραμματισμένη και συνάντηση όπου θα συζητηθεί η πρόοδος στα θέματα απλοποίησης της αδειοδότησης ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

Νόμος Κατσέλη
Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις στα χρηματοπιστωτικά θέματα, σημείωσε ότι υπάρχουν λιγότερες αποκλίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και περισσότερες για τον Νόμο Κατσέλη.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι μεταξύ των θεμάτων για τον Νόμο Κατσέλη είναι και η παράτασή του πέραν του 2018, το τραπεζικό απόρρητο και το πώς και πότε θα εφαρμοστεί και λοιπά θέματα.

Πάντως έτερος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η παράταση στον Νόμο Κατσέλη θα δοθεί.

Νωρίτερα ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι υπάρχει επιτάχυνση των εκδικάσεων για τις υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη, σημειώνοντας ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που «καταγράφονται» 167 διευθετήσεις και 100 νέες αιτήσεις. Παράλληλα τόνισε πως θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος, αφού προβλέπεται η ενίσχυση των ειρηνοδικείων.
Και όσων έχουν υπαχθεί

Στο πλαίσιο «θωράκισης» του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου, αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο οφειλέτης έχει πραγματική οικονομική αδυναμία ή την προφασίζεται.

Στην ίδια κατεύθυνση, θα αίρεται η αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, όταν οι οφειλέτες που έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις (σ.σ. σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, για να αρθεί η αναστολή των διωκτικών μέτρων, θα πρέπει το δικαστήριο να εκδώσει σχετική απόφαση), ενώ εντός 30 ημερών από την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ο αιτών θα πρέπει να ζητήσει νέα δικάσιμο. Διαφορετικά δεν θα έχει δικαίωμα υπαγωγής.

Με τις επικείμενες τροποποιήσεις, θα απορρίπτονται από τις πρόνοιες του νόμου όσοι μετά από δύο αναβολές της εκδίκασης δεν εμφανιστούν στο δικαστήριο και θα τίθενται εκτός νόμου όσοι διαπιστώθηκε ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία ή με τον ίδιο τρόπο μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, για το διάστημα που η οφειλή τους είχε «παγώσει», οι οφειλέτες που στη συνέχεια τίθενται εκτός νόμου, ενώ θα εισαχθεί και διάταξη με την οποία θα απαλλάσσεται ο πρωτοφειλέτης, αν το πλάνο αποπληρωμής των χρεών αναλάβει εγγυητής του οφειλέτη.

Επί των παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, θα προβλεφθεί ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υπαγωγή του οφειλέτη στον νόμο θα προσκομίζουν στο δικαστήριο οι πιστωτές.

Ο εξωδικαστικός
Σε ό,τι αφορά τον νόμο 4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός), θα συζητηθεί το θέμα μείωσης των δικαιολογητικών που συνοδεύουν υποχρεωτικά την αίτηση υπαγωγής, τα οποία μπορούν να ανακτηθούν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νόμου. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι κατά κύριο λόγο φορολογικής φύσης. Επίσης, θα επανακαθοριστούν οι αμοιβές για τους συντονιστές, που σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ανέρχονται στα 200 ευρώ για τις μικρές και στα 400 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα προβλέπεται η δυνατότητα του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης να παρεμβαίνει με αποφάσεις για την αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων προκύπτουν στην εφαρμογή του νόμου.