Skip to main content

Μ. Χαλιάσος: Φρένο στο brain drain και πιο αποτελεσματικό κράτος το στοίχημα για την επόμενη κυβέρνηση

Εξαιρετικά ανήσυχος για το μέλλον της χώρας εμφανίστηκε ο Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Μακροοικονομικών και της Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης, υπογραμμίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται, αντί να βελτιώνεται, ενώ οι νέοι καταφεύγουν στο εξωτερικό. 

Από το βήμα του 3ο διεθνούς συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Χαλιάσος, είπε: «Ορισμένοι αναρωτιούνται: Γιατί οι ξένοι μας υπενθυμίζουν απλώς ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και δεν μας τις επιβάλλουν κιόλας;», για να δώσει την απάντηση:  

«Διότι πολλοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει ελπίδα εφαρμογής στην Ελλάδα και περιορίζονται απλώς σε σχετικές αναφορές για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Άλλοι, οι πιο αισιόδοξοι, εκτιμούν ότι οι Έλληνες είναι που θα πρέπει να αποφασίσουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ίδια τη χώρα τους».

Ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε, είναι η μετανάστευση ικανών νέων ανθρώπων, που δεν δείχνουν πρόθεση επιστροφής. Η αναστροφή αυτή της τάσης, υπογράμμισε, είναι το πιο σημαντικό. 

Τι πρέπει να γίνει; Μεταξύ άλλων, όπως σημείωσε ο καθηγητής, απαιτείται ένα πιο πιο αποτελεσματικό κράτος και ένα ένα πιο αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα.

Έκανε επίσης λόγο για δυσκολία συντονισμού στη δημόσια διοίκηση στο πεδίο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, σχολιάζοντας ότι «ο κάθε υπουργός προστατεύει τον χώρο του». 

Το στοίχημα για την την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν θα είναι, θα είναι να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, κατέληξε.

naftemporiki.gr