Skip to main content

Το πρώτο ανοδικό κλείσιμο για το 2016 αναζητά το Χ.Α.

Το πρώτο ανοδικό κλείσιμο για το 2016 αναζητά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο και σήμερα εκκίνησε, καταγράφοντας οριακές μεταβολές. Το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται δυσμενώς από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η ανησυχία για την Κίνα και η κατάρρευση του πετρελαίου ασκεί πιέσεις στην παγκόσμια αγορά.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.57), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,33% στις 583,58 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,39% στις 166,37 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 14, πτωτικά εννέα, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται ανοδικά κατά 0,44% στις 39,02 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει κέρδη 1% και την Πειραιώς 2%. Αντίθετα, Alpha Bank και Eurobank υποχωρούν κατά 0,50%.

Στο ταμπλό, άνοδο κοντά στο 2% εμφανίζουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Coca Cola και της Folli-Follie. Κατά 1,33% ενισχύεται και η Jumbo, ενώ ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν κέρδη 1%. Στον αντίποδα, πτώση 1% εμφανίζουν τα ΕΛΠΕ, ενώ η Aegean κινείται πτωτικά κατά 0,70%.

Σημειώνεται ότι σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποσφραγίσει τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Όλες οι πληροφορίες πάντως, συγκλίνουν ότι μόνο η κινεζική Cosco έχει υποβάλλει πρόταση.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, έως τις 25 Ιανουαρίου του 2016 παρέτεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την απαγόρευση ανοιχτών πωλήσεων (short selling) επί των μετοχών της Attica Bank. Η απόφαση ελήφθη καθώς η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η κατανομή των νέων μετοχών στους δικαιούχους και δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Παράλληλα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο ΟΠΑΠ, αξιώνοντας την αναστολή της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης για την επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι.

Σημειώνεται ότι το σχετικό μέτρο είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση ως ισοδύναμο μέτρο για την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβερνητική ρύθμιση τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2016, εγείροντας αντιδράσεις τόσο εκ μέρους της διοίκησης του ΟΠΑΠ όσο και των ιδιοκτητών πρακτορείων του Οργανισμού.

Η εξέταση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό συνεχίζεται, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε «εικασίες» τα δημοσιεύματα στον Τύπο που φέρουν την Επιτροπή και τους θεσμούς να κάνουν σχόλια για το περιεχόμενο της πρότασης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι η εξέταση της πρότασης της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη και πως οι θεσμοί θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα με τις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο μήνα. Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι όλα όσα γράφονται για τη στάση των θεσμών στο θέμα αυτό είναι «εικασίες».

Σε 64,2% έναντι 59,2% στο τέλος του προηγούμενου μήνα ανέρχεται η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς για τον μήνα Δεκέμβριο. Συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (2.384,18 εκατ. ευρώ ή 6,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 60,3%, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 3,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων για τον Δεκέμβριο, οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 997,58 εκατ. Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 997,11 εκατ.