Skip to main content

CNBC: Ένα βήμα από την πτώχευση και πάλι η Αργεντινή

Η Αργεντινή είναι πολύ κοντά στην στάση πληρωμών, με ένα πιστωτικό γεγονός να έρχεται μέσα στον μήνα, όπως αναφέρουν στο CNBC αναλυτές. Η οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται εκ νέου σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και τα πάντα είναι ανοιχτά.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για την αναδιάρθρωση χρέους σε ξένο νόμισμα ύψους 65 δισ. δολαρίων. Η προσφορά εκπνέει αύριο, Παρασκευή και έχει ήδη απορριφθεί από μία ομάδα μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων. Επιπλέον στις 22 Μαΐου εκπνέει μία περίοδος χάριτος που είχε για πληρωμές τόκων 500 εκατ. δολαρίων σε τρία ξένα ομόλογα. Εάν δεν βρει λύση, θα είναι η τρίτη στάση πληρωμών επί ομολόγου σε μία δεκαετία για τη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας, Μάρτιν Γκουζμαν, δήλωσε στους FT είναι πρόθυμη να εξετάσει σοβαρά τη στάση πληρωμών επί του χρέους ύψους 65 δισ. δολαρίων εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν. Επικαλέστηκε τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας ως τον λόγο για τον οποίο η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις. Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC πως είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να προτιμήσει τη λύση της στάσης πληρωμής, αφού θα μπορεί να την αποδώσει στην πανδημία. 

Ένας εκ των αναλυτών θεωρεί ότι οι πιθανότητες για νέα στάση πληρωμών της χώρας έχουν ανέβει στο 89%.

naftemporiki.gr