Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» στο τέλος τις απώλειες

Η προοπτική διεξαγωγής έκτακτου Eurogroup την Τρίτη του Πάσχα περιόρισε σχεδόν στο ήμισυ τις απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες ενδοσυνεδριακά υπερέβησαν ακόμη και το 4%. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στο -2,51% και τις 584,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 3,39% στις 162,15 μονάδες. Ο τζίρος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα – και συγκεκριμένα στα 71,58 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 29 ενισχύθηκαν, 66 υποχώρησαν και 10 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ισχυρές απώλειες κατά 7,47% στις 35,03 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς διολίσθησε κατά 7,41%, η Εθνική Τράπεζα  κατά 7,88%, η Alpha Bank  κατά 5,21% και η Eurobank κατά 11,10%.

Στο ταμπλό, πτώση κοντά στο 7% εμφάνισε η μετοχή της Viohalco, ενώ στο 6% διαμορφώθηκαν οι απώλεις για τον Ελλάκτορα. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίου και ΟΛΠ έκλεισαν στο -4%.

Στα της διαπραγμάτευσης, την Τρίτη του Πάσχα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται το ΑΜΠΕ. Όπως ανέφεραν υψηλόβαθμες πηγές της Κομισιόν, η έντονη είναι η ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξαιρετικά άκαμπτες θέσεις του ΔΝΤ σε σχέση με τα ελληνικά δημοσιονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η ενόχληση διατυπώθηκε στη διάρκεια της σημερνής συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων στην οποία μίλησε για το θέμα και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν γεφυρώσιμες τις διαφορές με το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι «το Εurogroup θα πρέπει να επιλύσει το ελληνικό ζήτημα» και υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες. Ο κ. Τουσκ αναφέροντας ότι το θέμα πρέπει να λυθεί στο Εurogroup, στην ουσία δεν σχεδιάζει να ανταποκριθεί στο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το ελληνικό ζήτημα.

Κατόπιν συνομιλιών που είχε σήμερα το πρωί με την Κομισιόν, τους υπουργούς Οικονομικών, αλλά και τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε πεπεισμένος ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, στο πλαίσιο του Εurogroup, ώστε να αποφευχθεί μια νέα περίοδος αβεβαιότητας για την Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε μια ημερομηνία σύγκλισης του Εurogroup και δεν μιλάω για βδομάδες αλλά για τις επόμενες μέρες», κατέληξε.

Το Eurogroup θα συγκληθεί μόλις υπάρξει επαρκής πρόοδος, διαμήνυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg. Όσον αφορά την ακύρωση της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι «εξετάσαμε χθες την κατάσταση και διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να δικαιολογηθεί το Eurogroup».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε αρκετά θέματα, αλλά «πρέπει να γίνουν περισσότερα» στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας εισοδήματος και της αγοράς εργασίας. «Ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, καθώς ενέχουν τεχνικές και πολιτικές δυσκολίες» παραδέχθηκε στη συνέχεια, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων του προγράμματος.

Την ίδια ώρα, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, εμφάνισαν τον Μάρτιο οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών συρρικνώθηκαν κατά 210 εκατ. ευρώ ή 0,17%, υποχωρώντας στα 121,47 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο, το ύψος των καταθέσεων είχε διαμορφωθεί στα 121,68 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, οι εκροές καταθέσεων άγγιξαν τα 42 δισ. ευρώ, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Τέλος, στην προσωρινή αναστολή πώλησης σε funds των «κόκκινων» δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των δανειστών, κλείνοντας έτσι το κρίσιμο αυτό ζήτημα με «συμφωνία». Η παράταση στην απαγόρευση αυτών των κατηγοριών των δανείων, αλλά υπό την προϋπόθεση αυστηρών κριτηρίων, θα ισχύσει έως τις αρχές του 2018. Εντούτοις, η συμφωνία προβλέπει ότι υπό πώληση μπορούν να τίθενται τα ενήμερα δάνεια.

«Έκλεισε το θέμα των “κόκκινων” δανείων και πετύχαμε αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο, δηλαδή την προστασία της κύριας κατοικίας» ανέφερε χθες το βράδυ στη «Ν» στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, με τη συμφωνία προσωρινής αναστολής προστατεύεται συγκεκριμένα το 93% των «κόκκινων» δανειοληπτών, εξέλιξη που για την κυβέρνηση, τουλάχιστον επικοινωνιακά, αποτελεί επιτυχία.

naftemporiki.gr