Skip to main content

Νέα παρέμβαση Ερντογάν κατά των υψηλών επιτοκίων

Νέα φραστική παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στους χειρισμούς της κεντρικής τράπεζας, με τον «σουλτάνο» να επαναλαμβάνει την κριτική του κατά των υψηλών επιτοκίων. Σε ομιλία του στην Άγκυρα παρουσία επιχειρηματιών, ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος να μειώσει τα επιτόκια, φέρνοντας το κόστος δανεισμού, τον πληθωρισμό και την ισοτιμία της λίρας σε επιθυμητά επίπεδα. Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, εντός των πλαισίων που υπαγορεύουν οι ελεύθερες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δίνει σκληρή μάχη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την υπεράσπιση της λίρας. Οι τιμές καταναλωτή «τρέχουν» με ρυθμούς σχεδόν 20%, ενώ η λίρα έχει απωλέσει περισσότερο από το 10% της αξίας της από τις αρχές του έτους.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την προηγούμενη εβδομάδα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 24%, ενώ στις προσπάθειές της για τη στήριξη της λίρας «καίει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος, φουντώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών. Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «ανειλικρινή» τα πρόσφατα σχόλια σχετικά με τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους κινδυνολογίες αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα προς την Τουρκία.