Skip to main content

Παροχές και «φέσια» του Δημοσίου επί τάπητος στο EWG

Tα σχέδια της κυβέρνησης για παροχές, αλλά και το μεγάλο αγκάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που αντί να μειώνονται, «φουσκώνουν»,  θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, η οποία και λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες πριν από την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση. 

Τα τελευταία στοιχεία για τα φέσια του κράτους προς τους ιδιώτους ήλθαν να χτυπήσουν ηχηρό καμπανάκι, αφού το πρώτο δίμηνο του έτους αντί να γίνει ακόμη ένα βήμα προς τη μείωσή τους και τον μηδενισμό- για τον οποίο έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας- δημιουργήθηκαν νέες οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να είναι ιδιαίτερα θορυβημένη για την εξέλιξη, αλλά και για το γεγονός ότι τα διαρκή υπερπλεονάσματα επιτυγχάνονται ακριβώς με την αναβολή της πληρωμής των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα όπως και με το μαχαίρι στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει τα σχέδια των παροχών ακριβώς στην ύπαρξη του έξτρα δημοσιονομικού χώρου, θα πρέπει λοιπόν να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει την δυσμενή εικόνα στα δύο αυτά μέτωπα. 

Στο EuroWorking Group αναμένεται επίσης να δοθούν περισσότερα στοιχεία για το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 30 Απριλίου, χωρίς πάντως να είναι πλήρως λειτουργική ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο οίκος Moody’s σήμερα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι μεταξύ άλλων είναι credit positive για τις μελλοντικές τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, αφού προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα θελήσει επίσης να συζητήσει και το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στο οποίο έχει τη στήριξη Κομισιόν και ESM, αλλά και κάποιες ενστάσεις από τη γερμανική πλευρά. 

naftemporiki.gr