Skip to main content

Talk of the market: Χρειάζονται «καύσιμα» μετά την επανεκκίνηση

Στοίχημα η ομαλή πορεία της εμπορικής δραστηριότητας σε συνέχεια της χθεσινής επανεκκίνησης. “Είναι μακρύς ο δρόμος”, όπως είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Την ανάγκη να παρασχεθεί στήριξη, με άμεση ρευστότητα για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων ζήτησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ που ζητά πρόγραμμα δράσεων ανάλογο με της εστίασης.

Σύμφωνα με το IOBE οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σημείωσαν σημαντική βελτίωση και ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος (ESI) αυξήθηκε σε 96,9 μονάδες από 91,9 μονάδες τον Φεβρουάριο φτάνοντας στο υψηλό 11 μηνών. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίστηκαν βελτιωμένες σε όλους τους υποτομείς.

Επανήλθε σήμερα σε δραστηριότητα το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις αργίες για το Καθολικό Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,75% την περασμένη εβδομάδα, με κέρδη 2,72% για την υψηλή κεφαλαιοποίηση και με τη μέση αξία συναλλαγών να υποχωρεί στα 80 εκατ. ευρώ από τα 97 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα δημοπρατήσει αύριο έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου 13 εβδομάδων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα πλειστηριαστεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ μη ανταγωνιστικές προσφορές έως και 30% του ποσού της δημοπρασίας θα γίνουν δεκτές στο πλαίσιο της διαδικασίας, την επομένη. Το κόστος στην τελευταία δημοπρασία στις 3 Φεβρουαρίου είχε διαμορφωθεί σε -0,32%.

Στην τελική ευθεία για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, περνά η ΔΕΗ που αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τη short list των υποψηφίων επενδυτών που πληρούν τα κριτήρια. Θα ακολουθήσει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών τους επόμενους μήνες.

Δύο δεσμευτικές προσφορές έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης (για 35 χρόνια) αναφορικά με τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων. Δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν από τις κοινοπραξίες: ΓΕΚ-Τέρνα – Egis Projects και VINCI Highways S.A.S – VINCI Concesiones – Mytilineos – AVAX.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ συνεχίζει συστηματικά τις προσπάθειες ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις στα επείγοντα ταμειακά θέματα της θυγατρικής Άκτωρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ ασκούνται πιέσεις για διαβουλεύσεις μεταξύ των μετόχων.

Πέντε ξενοδοχειακές μονάδες Resort, σε Μύκονο και Κέρκυρα, εξαγόρασε ο Όμιλος Νίκου Δασκαλαντωνάκη της Grecotel στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.800 κλινών, επενδύοντας 61 εκατ. ευρώ. Οι συμφωνίες ολοκληρώθηκαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνουν τρεις ξεχωριστές συναλλαγές ενώ οι επιπλέον επενδύσεις σε επέκταση και ανάπτυξη εκτιμώνται σε 43 εκατ. ευρώ.

Το τετρακοσιοστό της κατάστημα, το οποίο αποτελεί “σταθμό” στο αναπτυξιακό της πλάνο, εγκαινίασε η Coffee Island. Πρόκειται για ένα ακόμη κατάστημα που εντάσσεται στο δίκτυο δικαιόχρησης (franchise), το οποίο έχει έκταση 70 τ.μ. στην Πάτρα, την πόλη από την οποία η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1999.

Σύμφωνα με την εταιρεία CPI στις 31.3.2021 ο Αριστείδης Παπαθάνος απέκτησε 855.000 μετοχές αυξάνοντας πάνω από 5% τα δικαιώματα ψήφου του. Πλέον κατέχει άμεσα 892.750 μετοχές και ισάριθμα δικαιώματα ψήφου, ήτοι ποσοστό 9,01% του μετοχικού κεφαλαίου.

naftemporiki.gr