Skip to main content

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η νομοθεσία δεν προβλέπει υπό αίρεση μέτρα

Η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τη νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για τη λήψη προληπτικών έκτακτων μέτρων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και σε άλλες, όπως π.χ. της Γαλλίας. «Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον» τόνισε ενδεικτικά.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές» και εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το έκτακτο πακέτο μέτρων οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018» εξήγησε.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, τα οποία δεν θα έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο, ώστε να αλλάξουν οι όροι του χρέους».

«Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit  από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση» διαμήνυσε και ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα της ελάφρυνσης θα πρέπει να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία «θετική συνεδρίαση του Eurogroup» και σημείωσε ότι απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί» εξήγησε καταλήγοντας.