Skip to main content

Τουρκία: Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ρίχνει τη λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε, όπως αναμενόταν, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της. Αυτό που, ωστόσο, η αγορά δεν περίμενε ήταν να εγκαταλείψει και την αναφορά της σε πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διαβεβαίωσε πως η υφιστάμενη περιοριστική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου καταγραφεί αισθητή μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο αναλυτές και επενδυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 15% και η λίρα σε διαρκή πίεση. Θέλουν να δουν να σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, κόντρα στις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν που πιστεύει ότι η λύση είναι στη μείωση των επιτοκίων. 

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου η νομισματική αρχή τόνιζε στην απόφασή της πως «εάν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική». Αυτή η φράση απουσίαζε από την ανακοίνωση της σημερινής συνεδρίασης, σίγουρα όχι τυχαία. 

Η λίρα, η οποία ήταν στο 5,9 έναντι του δολαρίου πριν από την ανακοίνωση, αποδυναμώθηκε τσο 5,9620 στον απόηχό της. Πρόκειται για τα αμηλότερα επίπεδα ενδοσυνεδριακά από τις 12 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr