Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η ροή των ειδήσεων το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα μαζί με τους τίτλους των εφημερίδων σήμερα, παρά τα όσα προέκυψαν από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, δεν προσέφεραν μια πιο καθαρή εικόνα για τη σχέση της χώρας με τους δανειστές. Οι αρμόδιοι της ΕΕ επιμένουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή στις επόμενες εβδομάδες και θεωρούν πως υπήρξε πρόοδος στην Ουάσιγκτον. Από το εσωτερικό ωστόσο η ροή των ειδήσεων δείχνει αναταραχές στο μέτωπο των προσφύγων, δυσκολίες στην ανάληψη της ευθύνης για επιπλέον μέτρα και αύξηση των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια, δυσκολεύοντας τις συστημικές τράπεζες.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς και ιδιαίτερα, των Τραπεζικών μετοχών, θα λέγαμε ότι ήταν ικανοποιητική, καθώς οι τιμές των επιμέρους τίτλων διατήρησαν το μεγαλύτερο ποσοστό από τα κέρδη της Παρασκευής. Άλλωστε το -1,65% του Τραπεζικού δείκτη, μετά την εκτίναξη κατά +18,92% της Παρασκευής, υπογραμμίζει το πόσο ήπιες ήταν οι κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών.
Παράλληλα συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 11,36%, 5ετες 10,26% και 10ετες 8,99%.
Η χθεσινή σύνοδος δίχασε τους εγχώριους αναλυτές, αφού ικανοποιήθηκαν όσοι χαρακτήρισαν σαν επενδυτική παγίδα το rebound του τέλους της περασμένης βδομάδας. Επειδή δεν συνεχίστηκε η άνοδος και το «θαύμα» κράτησε μια μέρα άντε μιάμιση. Η στήλη από χθες αναφέρθηκε στην μέτρηση της ισχύος των «ταύρων» και των «αρκούδων» της αγοράς, αφού με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών, οι ισχυροί θεσμικοί ελέγξανε τις διαθέσεις των επαγγελματιών που θα επέλεγαν την κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που προέκυψαν σε μικρό χρόνο.
Τίποτε δεν έδειξε ότι οι θεσμικοί είχαν θεωρήσει περιττή και υπερβολική την αντίδραση της Παρασκευής. Απλά χαμήλωσαν τους ρυθμούς συναλλαγών και μετά την εγγραφή του ελάχιστου συνέχισαν να μειώνουν τις απώλειες των βασικών δεικτών, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να ξεμυτίσει πάνω από το κλείσιμο στις 15/4 στις 15:10, εγγράφοντας μέγιστο μέρας που αντιστοιχούσε σε άνοδο +0,28%. Οι επαγγελματίες το σκέφτονται σοβαρά, αυτό το ωραίο μαξιλάρι που σχηματίστηκε για τις τιμές του μέσου όρου και δεν θέλησαν να το «χαλάσουν». Έμεινε συνεπώς σε ισχύ το θετικό σενάριο της υπέρβασης των 580 μονάδων ενός επιπέδου τιμών που έχει στοιχειώσει τον ΓΔ.
Το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι ελαφρά θετικό για τις μετοχικές αξίες αφού οι πιέσεις της Δευτέρας που γέννησε η βουτιά του πετρελαίου εξαντλήθηκαν πριν από το πέρας των συναλλαγών στα χρηματιστήρια αργότερα το βράδυ. Βοήθησε σε αυτό μια απεργία στο Κουβέιτ που μείωσε προσωρινά την παραγωγή του πετρελαίου της χώρας περισσότερο από το μισό, και βοήθησε να απομακρυνθούν οι τιμές του αργού από χαμηλά τους.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 18.000 μονάδων τερμάτισε στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας ο Dow Jones, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 18.004,26 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,44% στις 4.960,18 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500κινήθηκε ανοδικά κατά 0,66% στις 2.094,38 μονάδες.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε ήπιες απώλειες, καθώς το αδιέξοδο στη σύσκεψη της Ντόχα ώθησε τα συμβόλαια WTI στο -1,14% και τα 39,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent στο -0,19% και τα 43,02 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της PepsiCo, λόγω των αδύναμων πωλήσεων σε Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 931 εκατ. δολάρια (0,64 δολ./μετοχή) έναντι 1,22 δισ. δολαρίων (0,81 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα της Morgan Stanley στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην επενδυτική αγορά. Η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. δολάρια (0,55 δολ./μετοχή) έναντι 2,4 δισ. δολαρίων (1,18 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν στα 7,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 2,1 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν κέρδη 0,46 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 7,9 δισ. δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Ήπια ανοδικά κινήθηκαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να «ξεπερνούν» την αρχική «παγωμάρα» λόγω του ναυαγίου στη σύσκεψη της Ντόχα.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 6.365 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο κατά 0,68% στις 10.210 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,26% στις 4.507 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 0,41% στις 344,00 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Caixabank διολίσθησε σχεδόν κατά 3% λόγω της επικείμενης πρότασης εξαγοράς της BPI SA. Aπό την πλευρά τους, ARM Holdings, AG, Dialog Semiconductor υποχώρησαν κατά 2% και η Centrica κατά 1%.
Στο μεταξύ η τιμή του πετρελαίου καταγράφει ήπιες απώλειες, καθώς το αδιέξοδο στη σύσκεψη της Ντόχα ωθεί τα συμβόλαια WTI στο -1,40% και τα 39,80 δολάρια και τα συμβόλαια Brent στο -0,39% και τα 42,93 δολάρια.
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 3,36% στις 16.282 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κατέγραψε πτώση κατά 0,32% στις 2.008 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε απώλειες κατά 0,35% στις 5.139 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη διολίσθησε οριακά κατά 1,53% στις 3.078 μονάδες και της Σένζεν κατά 1,19% στις 517 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε απώλειες κατά 1,34% στις 21.031 μονάδες.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πρόταση για την πλήρη εξαγορά της πορτογαλικής τράπεζας Banco BPI SA ετοιμάζεται να καταθέσει η ισπανική CaixaBank SA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η ισπανική τράπεζα ήδη διαθέτει το 44,1% της BPI και η πρόταση που επίκειται να κατατεθεί, θα αφορά την απόκτηση του εναπομείναντος 55,9%.
Το προσφερόμενο αντίτιμο αναμένεται να καθοριστεί στα 906 εκατ. ευρώ (1,13 ευρώ/μετοχή). Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, θα διεξαχθεί έκτακτη ενημέρωση των αναλυτών και των επενδυτών από το διοικητικό συμβούλιο της CaixaBank.
Παράλληλα, Γερμανό πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) – αδελφό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία – ασκώντας έντονη κριτική στον Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χανς – Πίτερ Φρίντριχ, μιλώντας στη Bild, τόνισε ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι Γερμανός και να υπηρετεί τη νομισματική σταθερότητα.
Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον του Μάριο Ντράγκι, κατηγορώντας τον ότι προσφέρει υπερβολική ρευστότητα στις αγορές, ζημιώνοντας τους Ευρωπαίους αποταμιευτές. Σημειώνεται ότι η θητεία του Ντράγκι στο «τιμόνι» της ΕΚΤ ολοκληρώνεται το 2019. Κριτική στον Ιταλό τραπεζίτη έχει ασκήσει κατά καιρούς, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιδρώντας στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων.
Τέλος, με το ποσό των 4.300 στερλινών ετησίως θα επιβαρυνθούν τα βρετανικά νοικοκυριά, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., σύμφωνα με όσα προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. «Πρόκειται για ένα στοιχείο, το όποιο πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός και επανέλαβε ότι «η Βρετανία είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη εντός της Ε.Ε.».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τυχόν Brexit θα οδηγήσει την εγχώρια οικονομία σε συρρίκνωση της τάξης 6% έως το 2030. «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. είναι κρίσιμης σημασίας για την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας» υποστήριξε ο Όσμπορν, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του Brexit – όπως άλλωστε, πράττει και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.
ΧΑ
Οι αγορές από το πρωί της Δευτέρας στην Ασία ξεκίνησαν μουδιασμένα και οι δείκτες στην Ευρώπη αφού ταλαντεύθηκαν εμφάνισαν καθοδική τάση με μικρά βήματα. Οι αγορές στις ΗΠΑ ετοιμαζόντουσαν να ανοίξουν με πτωτική νευρικότητα. Γιατί η συνάντηση στη Ντόχα του Κουβέιτ των παραγωγών πετρελαίου δεν είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής. Οι τράπεζες πέρασαν πάλι στο τιμόνι για την καθοδική τάση της αγοράς αν και αρκετοί κλάδοι συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη με αποτέλεσμα οι μεταβολές των βασικών δεικτών να είναι μικρές και αρνητικές στο μεγαλύτερο διάστημα και του FTSEM ήταν η μόνη θετική.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών χαμηλότερη του μέσου τζίρου της περασμένης βδομάδας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία με κλιμακωτή πτώση χωρίς πολλά κυριολεκτικά ανοδικά διαστήματα. Αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά χρονικά διαστήματα.
Αρχικά οι δείκτες εμφάνισαν μικρό πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και κινήθηκαν ανοδικά, με τον ΓΔ να έχει σημειώσει την πρώτη κορύφωση σε θετικό πεδίο στις 10:37 και για δεύτερη μέσα στη μέρα στις 15:16, με την τελευταία να προκαλεί κατόπιν πτώση πάλι σε αρνητικό πεδίο όπου και έμεινε ο δείκτης ως το τελευταίο λεπτό της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το μέγιστο ημέρας ήταν οι 576,35 μονάδες για τον ΓΔ και οι 159,38 για τον 25άρη.
Η εγγραφή του ελάχιστου έγινε στις 12:26 και ήταν οι 570,16 από 551,79 για ΓΔ και οι 157,64 από 150,13 για τον 25άρη. Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το αποτέλεσμα αλλά το αλλοίωσαν ανοδικά για τον ΓΔ και το δείκτη των blue chip. Διεθνώς επικρατούσε ουδέτερη προς πτωτική ατμόσφαιρα.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (12 από 2) έναντι των ανοδικών (11 από 23) με δύο αμετάβλητα ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 16 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 57,655 από 92,303 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 43,57 από 62,89 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερσυγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 75,6% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,09%, ο CAC είχε μεταβολή -0,19%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,23%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα κατόπιν επικράτησε ανοδική τάση και αντίδραση, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,25% και +0,15%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,06% και έφθασε στις 574,37 από 574,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 159,26 από 159,45 με μεταβολή -0,12%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ κατά 1,4 μονάδες και άφησαν 0,4 της μονάδας ψηλότερα τον 25άρη και έτσι έκλεισαν κοντά στο μέγιστο του εύρους της διακύμανσης ημέρας.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +9,39% από -1,97%, Ασφαλειών +4,58% από +4,79%, Χημικών +2,09% από +1,39%, Κοινής Ωφέλειας +1,90% από +3,72%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,83% από +0,63%, Τηλεπικοινωνιών +1,66% από +3,29%, Τεχνολογίας +1,55% από +1,36%, ο FTSEM +1,54% από +3,70%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,38% από -0,56%, Κατασκευές Υλικά +1,31% από +1,03%, Ταξίδια Αναψυχή +0,88% από +3,21%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,81% από +2,04%, Τροφίμων Ποτών +0,33% από +1,15%, και Πρώτων Υλών +0,08% από +5,52%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Τραπεζών -1,65% από +18,92%, Ακίνητης Περιουσίας -1,04% από +2,02%, Πετρελαίου Αερίου -0,89% από +2,24%, Εμπορίου -0,36% από +0,42%, ο 25άρης -0,12% από +7,19%, ο ΓΔ -0,06% από +4,86%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,656 από 92,303 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 8,851 από 2,463 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 46,878 από 85,920 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,197 από 1,597 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,628 από 43,162 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 72,446 από 164,184 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 50 από 68 των καθοδικών σε 43 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 17.
Τεχνική ανάλυση
Δεν αλλάζουν οι θέσεις της στήλης από τις χθεσινές.
«Όταν η ανησυχία μειώνεται και συμβάλει το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, οι θεσμικοί ανεβάζουν τις τιμές ως το όριο των 580 μονάδων. Συνέβη δύο φορές ως τώρα και ακολούθησε διόρθωση ικανών διαστάσεων και τις δύο. Πρώτα στις 15 Μαρτίου, που ο ΓΔ κατέληξε στις 579,3 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 581,52 και σε πέντε συνόδους βρέθηκε ως τις 536, για να κλείσει στις 544,3 μονάδες στις 22 Μαρτίου. Από εκεί ξεκίνησε η δεύτερη ανοδική προσπάθεια υπέρβασης των 580 μονάδων, που κατέληξε στις κορυφές της 30ης Μαρτίου (μέγιστο 584,95 κλείσιμο στις 578,83) και της επόμενης στις 31 εκείνου του μήνα με κλείσιμο στις 577,12 και μέγιστο τις 581,15. Από τότε, τον Απρίλιο ως την περασμένη Τετάρτη, ο δείκτης διόρθωνε αργά αλλά σταθερά, για να πιάσει τις 542,33 μονάδες. Την περασμένη Πέμπτη, επανέλαβε το χτύπημα σε πυθμένα με ελάχιστο στις 542,74 και κλείσιμο στις 548,1, κάτω από τις 550 πάλι μετά από τρεις βδομάδες.
Φαινόταν ότι η δεύτερη πρόσκρουση στις 580 μονάδες και η υποχώρηση είχε απογοητεύσει τις δυνάμεις της αγοράς. Προφανώς έβλεπαν πως χωρίς τελειωμένη την πρώτη αξιολόγηση, οι 580 μονάδες δεν ξεπέρνιονται. Ήρθε η Παρασκευή, μετά την απόφαση της Πέμπτης από το αρχηγείο του Μάριο Ντράγκι, που επενέφερε τον ΓΔ μια ανάσα προ των 580 μονάδων. Με μια κίνηση εκτός του αναμενόμενου προγράμματος, η αγορά έδειξε μπροστά σε μια ουσιαστικά θετική είδηση, πόσο μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο».
Χθες λοιπόν το ελάχιστο ήταν στις 570 μονάδες, δηλαδή περίπου 30 μονάδες ψηλότερα από τα χαμηλά της Πέμπτης που θεωρούνται στατιστικά η αφετηρία αυτής της ανοδικής αντίδρασης. Μέρες θετικών προσδοκιών.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
H Αγορά κατάφερε, όχι μόνο να συντηρήσει τις εβδομαδιαίες στηρίξεις, αλλά με μία συνεδρίαση (Παρασκευή) να καταφέρει να μαζέψει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του τελευταίου διαστήματος, κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από το πτωτικό κανάλι των τελευταίων δύο ετών. Φυσικά θα θέλαμε μεγαλύτερους χρόνους, όπως το τέλος του μήνα, για να θεωρήσουμε έγκυρη την διάσπαση.
Ουσιαστικά οι άλλοι αποφασίζουν για εμάς, από την στιγμή που δεν μπορούμε τόσα χρόνια να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και πλέον η λύση θα δοθεί μετά την “μάχη” μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα. Η Ευρώπη δεν θέλει να κάνει “κούρεμα” με τον μόνο σύμμαχό μας το ΔΝΤ, που από την μία είναι σκληρό, από την άλλη θέλει να δώσει άμεση λύση στο θέμα χρέος. Το τι θα γίνει και το πώς θα περάσει από το καταστατικό του δεν το ξέρουμε, παρόλα αυτά ξέρουμε πως θα βρεθεί λύση.
Η Αγορά φοβάται, σίγουρα, μία πολιτική αναταραχή, παρόλα αυτά έχουμε πει πολλές φορές πως πλέον ότι και να συμβεί, οι “αντιμνημονιακοί” τελείωσαν και υπάρχουν λύσεις με, ή χωρίς, εκλογές, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θα θέλει, ή δεν θα μπορέσει να κλείσει την συμφωνία. Αυτό από μόνο του είναι και το πιο σημαντικό στην όλη κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι αν η Κυβέρνηση μπορέσει να εφαρμόσει, όχι τόσο την φορολόγηση, ή το κόψιμο των συντάξεων, άλλα όλο το υπόλοιπο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται για να “ξεβαλτώσουμε”.
Εν κατακλείδι πλέον και μετά από δύο χρόνια, περιμένουμε να δούμε την Αγορά αν καταφέρει να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση σε ανοδική και να προσελκύσει νέα κεφάλαια για επενδύσεις. Θυμίζουμε πως τα Χρηματιστήρια προηγούνται των εξελίξεων κάτι που μένει να αποδειχτεί για ακόμα μία φορά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχές ανέβηκαν σήμερα Τρίτη 19/4, λαμβάνοντας το σύνθημα από τα κέρδη στη Wall Street μετά από μια απεργία στο Κουβέιτ η οποία βοήθησε να υπάρξει μια ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,5%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ήταν μέχρι 3,4% πάνω στις αρχές των συναλλαγών, μια ημέρα μετά την βουτιά κατά το ίδιο ποσοστό, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν την επίδραση των σεισμών στο Kyushu στη νοτιοδυτική Ιαπωνία για τις αλυσίδες εφοδιασμού των βιομηχανιών. Αργότερα ανέβηκε στο +3,68%.
Τα futures του αργού πετρελαίου βρήκαν ένα σκληρό πυθμένα μετά την πτώση από τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Ντόχα το Σαββατοκύριακο, όπου οι παραγωγοί ήλπιζαν να περιορίσουν το πλεόνασμα της προσφοράς. Μια απεργία στο Κουβέιτ μείωσε προσωρινά την παραγωγή του πετρελαίου της χώρας περισσότερο από το μισό, και βοήθησε να απομακρυνθούν οι τιμές του αργού από χαμηλά τους.
Το μπρεντ ήταν περίπου +0,1% ψηλότερα στα 42,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού ΗΠΑ ενισχύθηκε 0,5% στα 39,96.
Αυτό βοήθησε τα νομίσματα που συνδέονται με τις πρώτες ύλες να επιστρέψουν στη ζωή μετά από τις απότομες απώλειες που ακολούθησαν με τα την αποτυχία της Ντόχα.
Το εκλαμβανόμενο ως ασφαλές καταφύγιο γεν υποχώρησε, από την ανάκαμψη της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% αγοράζοντας 109,12 γεν, ενώ το ευρώ επίσης ανέβηκε 0,3% αγοράζοντας 123,35, και κινείται μακριά από τα χαμηλά τριετίας της προηγούμενης συνεδρίας.
Έναντι του δολαρίου, το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1% στα 1,1306 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στη συνάντηση επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Ενώ δεν αναμένεται καμία αλλαγή, οι επενδυτές αναμένουν τη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi για ενδείξεις σχετικά με το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας.
Η Federal Reserve των ΗΠΑ θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα, και αναμένεται επίσης να κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της, αν και οποιαδήποτε υπόδειξη ότι περισσότερες αυξήσεις είναι στο δρόμο νωρίτερα παρά αργότερα θα ανεβάσει το αμερικανικό νόμισμα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Με τις βαλίτσες γεμάτες νέα μέτρα, ύψους 3-3,5 δισ. ευρώ, προσγειώθηκαν στην Αθήνα και πάλι οι επικεφαλής του κουαρτέτου εν όψει του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. Και μπορεί η κυβέρνηση να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα πρόσθετα μέτρα -που ανεβάζουν τον τελικό λογαριασμό στα 9 δισ. ευρώ, με δεδομένο πλέον και το ήδη συμφωνηθέν πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που οδεύει εντός των επόμενων ημερών προς τη Βουλή- δεν θα επιβληθούν παρά μόνο στην περίπτωση που «ναυαγήσει» ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, όμως η σχετική ρήτρα «αποτυχίας» πρέπει να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στην αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξή της στην τηλεόραση του BBC. «Το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω της ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης του, δηλαδή τη μείωση των τόκων.
Τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα βρεθούν στην ατζέντα του Eurogroup της Παρασκευής. Σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιεύτηκε εν όψει της συνεδρίασης, στις 22 Απριλίου θα γίνει παρουσίαση της πορείας των εργασιών και της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.
Στην ανάγκη συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα στάθηκε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να ακούσει ξανά για Grexit.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Μοσκοβισί διαπίστωσε πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά ζητήματα που χρήζουν συζήτησης, ώστε να γεφυρωθεί το κενό και να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.
Μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο περιέχει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ασφάλισης. Από τις ενοποιήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τη σκέπη του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), έως την εξομοίωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνταξιοδοτικών παροχών για όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο νέας συνάντησης αύριο του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο των θεσμών.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την υπ’ αριθμ.18/2016 απόφασή της χορηγεί στα Ελληνικά Ταχυδρομεία Άδεια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ετήσιας ισχύος 350MW. Η άδεια ισχύει για 20 έτη (μέχρι 09/03/2036) με δυνατότητα παράτασης σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Προμήθειας και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΡΑΕ. Τα ΕΛΤΑ προχωρούν ήδη στην υποβολή αιτήσεων προς τους λειτουργούς της αγοράς, για την εγγραφή τους στα Μητρώα Συμμετεχόντων στην αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Την υπογραφή σύμβασης συνεργασίας με την Action Finance Initiative (AFI), ανακοίνωσε η Eurobank, με στόχο την παροχή μικρο-πιστώσεων για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Ο θεσμός της μικρο-πίστωσης (micro-financing) – ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία και με την ανεργία των νέων να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα – μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες σε αυτοαπασχολούμενους, ενώ μπορεί να αποτελέσει ανάσα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναμένει τον Σεπτέμβριο η πλειοψηφία των αναλυτών, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 60 αναλυτών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 47 εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Eξ αυτών, πάνω από το 40% αναμένει ότι η συγκεκριμένη χαλάρωση θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτέμβριο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της Αργεντινής να αντλήσει 10 – 15 δισ. δολάρια μέσω της δημοπρασίας πολυετών ομολόγων – στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές από το 2001. Η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες προσδοκά σε επιτόκιο 6,75% για τα τριετή ομόλογα και 8% για τα δεκαετή. Εκτός των τριετών και δεκαετών ομολόγων, η Αργεντινή εκδίδει ομόλογα, διάρκειας τόσο πέντε όσο και 30 ετών.
Πτώση εμφάνισαν στο α’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της PepsiCo, λόγω των αδύναμων πωλήσεων σε Βόρεια Αμερική και Λατινική Αμερική. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 931 εκατ. δολάρια (0,64 δολ./μετοχή) έναντι 1,22 δισ. δολαρίων (0,81 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3% στα 11,86 δισ. δολάρια.
Πτώση εμφάνισαν τα καθαρά έσοδα της Morgan Stanley στο α’ τρίμηνο του 2016, λόγω των δυσμενών συνθηκών στην επενδυτική αγορά.
Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. δολάρια (0,55 δολ./μετοχή) έναντι 2,4 δισ. δολαρίων (1,18 δολ./μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.
Με το ποσό των 4.300 στερλινών ετησίως θα επιβαρυνθούν τα βρετανικά νοικοκυριά, σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., σύμφωνα με όσα προειδοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν. «Πρόκειται για ένα στοιχείο, το όποιο πρέπει να λάβουν όλοι υπόψη» σημείωσε ο Βρετανός υπουργός και επανέλαβε ότι «η Βρετανία είναι ισχυρότερη και ασφαλέστερη εντός της Ε.Ε.».
Γερμανό πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) επιθυμεί η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) – αδελφό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία – ασκώντας έντονη κριτική στον Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CSU και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χανς – Πίτερ Φρίντριχ, μιλώντας στη Bild, τόνισε ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι Γερμανός και να υπηρετεί τη νομισματική σταθερότητα.
Πρόταση για την πλήρη εξαγορά της πορτογαλικής τράπεζας Banco BPI SA ετοιμάζεται να καταθέσει η ισπανική CaixaBank SA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η ισπανική τράπεζα ήδη διαθέτει το 44,1% της BPI και η πρόταση που επίκειται να κατατεθεί, θα αφορά την απόκτηση του εναπομείναντος 55,9%.