Skip to main content

Sainsbury και Asda ενώνουν δυνάμεις απέναντι στο γερμανικό ανταγωνισμό

Να ενώσουν τις δυνάμεις τους αποφάσισαν η Sainsbury’s και η Asda, βρετανικός βραχίονας της Walmart. Δημιουργούν έτσι τη μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, αλυσίδα υπεραγορών στη Βρετανία, υποσκελίζοντας την σημερινή ηγέτιδα, Tesco. 

Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για μία συγχώνευση αξίας 13,3 δισ. στερλινών (18,33 δισ. δολαρίων). Στο νέο όμιλο, που δημιουργείται, η Walmart θα έχει μερίδιο 42%, ενώ θα λάβει και μετρητά 2,975 δισ. στερλινών (4,1 δισ. δολαρίων), με τη συμφωνία να αποτιμά την Asda στα 7,3 δισ. στερλίνες. 

Ο νέος κολοσσός ευελπιστεί ότι θα αντεπεξέλθει καλύτερα στον ανταγωνισμό των γερμανικών σούπερ μάρκετ φθηνού κόστους, Aldi και Lidle, τα οποία έχουν αυξήσει σημαντικά το μερίδιό τους στη βρετανική αγορά τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην πρόκληση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα προσφέρει επίσης συνέργιες ύψους 500 εκατ. στερλινών, ενώ θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών κατά περίπου 10% σε αρκετά προϊόντα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Ουσιαστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ σήμερα στη Βρετανία, με συνολικό τζίρο 51 δισ. στερλινών, με στόχο να μειώσουν τα κόστη λειτουργίας. Όπως επισημάνθηκε θα διατηρηθούν όλα τα καταστήματα Sainsburry και Asda, τα οποία υπερβαίνουν συνολικά τα 2.800. 

 naftemporiki.gr