Skip to main content

Ποιος θα σταματήσει το πάρτι στις αγορές;

Οι εκπλήξεις, ευχάριστες και δυσάρεστες, το πολιτικό ρίσκο, οι ξαφνικές εναλλαγές στις διαθέσεις του Τραμπ, τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις του με συμμάχους και αντιπάλους και οι πάσης φύσεως εμπορικές αντιπαραθέσεις καλά κρατούν. Το ίδιο και τα σενάρια τρόμου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν είναι ικανό να πτοήσει το ηθικό των επενδυτών. Η διάθεση για ρίσκο έχει επιστρέψει και δεν προβλέπεται να χαθεί σύντομα. 

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που απουσιάζει εντελώς από τις αγορές, αυτό είναι η μεταβλητότητα. Ο δείκτης Cboe Volatility Index, ο οποίος μετράει τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών δεικτών και κατά μία έννοια τους φόβους και τις αγωνίες των επενδυτών, έχει κάνει βουτιά 12% τον τελευταίο μήνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις, που έχουν σημειωθεί σε αρχές έτους. Ανάλογη πτώση εμφανίζουν δείκτες μεταβλητότητες στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων. 

Ο ιστορικός Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς εμφανίζει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει ακόμη καλύτερη επίδοση με άνοδο 15,5%. Οι κεντρικές τράπεζες είναι βεβαίως εκείνες, που συντηρούν το πάρτι στις αγορές μετοχών, στέλνοντας διαρκώς το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα αργήσουν πολύ. Οι ίδιες πιστώνονται και το ράλι των ομολόγων, που κρατάει σε σκανδαλωδώς, όπως σχολιάζουν αναλυτές, χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για κράτη (ακόμη και δημοσιονομικά απείθαρχα) και επιχειρήσεις. 

Όσο για την αγορά εμπορευμάτων, αυτή κινείται στους ρυθμούς του Ντόναλντ Τραμπ που βάζει φωτιά στις τιμές του πετρελαίου, αλλά στηρίζει έως έναν βαθμό και το καταφύγιο του χρυσού. Οι επενδυτές δεν εγκαταλείπουν το ρίσκο όσο και εάν οι Κασσάνδρες των αγορών προειδοποιούν για απότομη επιβράδυνση ή για «φούσκες», που θα σκάσουν απότομα. Ακόμη και το Bitcoin, που πέρυσι βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση διαρκείας, φέτος ανακάμπτει και πάλι αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Οι επενδυτές θέλουν, ωστόσο, ρίσκο μετά προστασίας και αυτό φαίνεται να ευνοεί το σύνολο της αγοράς. Οι χαμένοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μεταξύ αυτών η τουρκική λίρα ή το πέσο Αργεντινής, που δεν λένε να συνέλθουν μετά την οξύτατη κρίση του περσινού καλοκαιριού. 

Πότε θα τελειώσει το πάρτι; Όταν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να κλείσουν τα φώτα και τη μουσική της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Αυτό, εν απουσία συνταρακτικών εξελίξεων, δεν θα γίνει ούτε φέτος. Για την ΕΚΤ μάλιστα προβλέπεται να έρθει στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Αρκεί να μην προηγηθεί το σπάσιμο μίας φούσκας, που θα σταματήσει μόνη απότομα τον «χορό». 

naftemporiki.gr