Skip to main content

Kίνα: Ξένα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά μετοχών ενόψει MSCI

Εισροές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό εξασφαλίζουν το τελευταίο διάστημα οι αγορές μετοχών της Κίνας, θέλοντας να προλάβουν την ένταξη του «δράκου» στους χρηματιστηριακούς δείκτες της MSCI.  

«Η κούρσα να αποκτήσουν έκθεση στις μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη έρχεται λίγες εβδομάδες  πριν από την ένταξή της στους δείκτες της MSCI και θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στην αγορά μετοχών, που δέχθηκε πρόσφατα πιέσεις από τους φόβους για σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο» αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters. 

Ο βασικός δείκτης στη Σαγκαή την τελευταία εβδομάδα ανέκτησε λίγο από το χαμένο έδαφος, μετά την πτώση του κατά 12% από τα τέλη Ιανουαρίου. Αναλυτές υπολογίζουν ότι η ένταξη ορισμένων κινεζικών μετοχών κατηγορίας Α (αποτιμώμενων σε γιουάν) στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI από την 1η Ιουνίου (και η προσθήκη άλλων από 1η Σεπτεμβρίου) θα πυροδοτήσει εισροές κεφαλαίων ύψους 20 δισ. δολαρίων στην κινεζική αγορά μετοχών από το εξωτερικό. 

Αυτόν τον μήνα η Invesco Great Wall και άλλες κινεζικές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων άντλησαν περίπου 10 δισ. γιουάν (1,58 δισ. δολαρίων) μέσω funds, που παρακολουθούν την πορεία των δεικτών ΜSCI για μετοχές κατηγορίας Α. 

ΠΗΓΗ: Reuters